Fragilité

En fragilité er en trods det franskklingende navn af dansk oprindelse.

Da EU for år tilbage kategoriserede madretter efter land, kunne danskerne ikke vinde hævd på rugbrød, frikadeller og rødkål. De retter har vi faktisk tilfælles med andre lande i EU.

Derimod kunne det dokumenteres, at havregryn er et dansk påhit. Og så fragilité kagen.

Fragilité lagkage

  • 100 g hasselnøddekerner
  • 4 æggehvider
  • 200 g flormelis

Traditionel moccacreme:

  • 4 æggeblommer
  • 100 g florsukker
  • 1 tsk. mel
  • 2 dl fløde
  • 5 tsk. pulverkaffe
  • 150 g smør

Nem moccacreme

  • 2,5 dl piskefløde
  • 2 spsk pulverkaffe
  • 2 spsk kakaopulver
  • flormelis efter smag (ca. ½ dl)

Nødderne hakkes groft. Kan ristes let gyldne i ovnen ved ikke for stærk varme. (Der skal holdes øje – de kan brænde på et øjeblik). Man kan undlade at riste nødderne, men kagens smag bliver mindre karakteristisk. Pisk æggehviderne stive og pisk halvdelen af florsukkeret i. Vend resten i sammen med nødderne. På bagepapri tegnes tre cirkler. Dejen fordeles med en dejskraber på cirklerne. (Brug fx en lille springform som skabelon). Bages ved 150 gr. i 40 min. Kagen skal være sprød og tør.

Traditionel creme:
Rør æggeblommerne med florsukker, mel, fløde og pulverkaffe. Varm blandingen til kogepunktet og pisk hele tiden. Afkøl cremen. Rør det blødgjorte smør let og cremet. Rør æggecremen i lidt ad gangen. Skær kagen midt over og læg den sammen med moccacremen. Sigt flormelis over kagen og lad den stå koldt til den serveres.

Nem creme:   
Piskefløden piskes til flødeskum. Pulverkaffe, kakaopulver og flormelis sigtes i flødeskummet. Tilsmag og justér om nødvendigt. Kagebundene lægges sammen med cremen. Sigt flormelis over kagen og lad den stå koldt til den serveres.

4 tanker om "Fragilité"

  1. jeg tror at en nougatcreme som fyld, ville også være en passende variation

  2. Hej Hans.
    Det tror jeg, du har helt ret i. Tænker du på blød nougatcreme eller hjemmelavet hård nougat blandet i flødeskum? Jeg tror begge dele vil være rigtigt lækkert, og jeg vil gerne skrue en opskrift sammen på fyldet, hvis du ikke selv har en.

    Mange hilsner
    Anne

  3. Jeg tænker i første omgang på blød nougat blandet med piskefløde,men di ide med hårdt nougat blandet i flødeskum er nu heller ikke så tosset en ide.

    og tak for nogle gode ideer samt opskrifter.
    jeg er ret eksperimenterende med bagning af forskellige brød,kager og tærter.
    finder på noget afprøver gemmer i hjernekassen,eller kasserer,alt efter succes.
    Hans

  4. ps.
    jeg kommer smeltet chokolade i et kræmmerhus og laver et a symetrisk mønster på den øverste fragelite`bund

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *