Krydderier & Kokkerier

Klik for at købe bogen hos SaxoKrydderier & Kokkerier er en ny kogebog af Torsten Vildgaard (Restaurant Noma) og Carl Th. Pedersen (professor emer. dr.phil. i kemi). Som titlen antyder tager kogebogen sit udgangspunkt i krydderier og krydderurter. 40 forskellige beskrives minutiøst, deres indholdsstoffer gennemgås sågar i kemiske formler, og til hvert afsnit er der en håndfuld opskrifter udarbejdet af Torsten Vildgaard.

Gennemgangen af krydderier og krydderurter er velfortalt og interessant. Der hersker ingen tvivl om, hvor bogens styrke er. Alene den grafiske fremstilling, hvor teksten om krydderurterne er opsat læsevenligt og med større skrifttype end opskrifterne, der i flere tilfælde har en rodet opsætning og en skriftstørrelse, der ikke er særlig læsevenlig, når bogen skal medbringes i køkkenet. Derfor er det også mit indtryk, at bogen først og fremmest er tiltænkt sofalæsning. Der giver den til gengæld god inspiration til at eksperimentere med krydderisammensætning. Langt de fleste har yndlingskrydderier, og inspirationen til at bygge videre på smagen er en langt større hjælp end opskrifter, der kræver en semiprofessionel maskinpark.

Og mens vi er ved de store armbevægelser, så er de kemiske formler et pudsigt indslag, men min naturfagsundervisning fra det sproglige gymnasium ligger for langt væk til, at jeg kan finde nogen anvendelse for dem. Jeg vil ikke engang kunne bruge dem til show off. Og mon ikke det i virkeligheden gælder de fleste? Til gengæld var det et glædeligt gensyn at kunne læse om munken Henrik Harpestrengs middelalderfortegnelser over krydderurters nyttevirkning. Det vakte minder om en fjern latinundervisning. 

De kemiske indholdsstoffer i krydderurterne får mig til at stille flere spørgsmål, end kogebogen kan besvare, men måske lover det for en efterfølger? Jeg savner en introduktion til gastrokemi for dummies. Og jeg føler, det er dét, formlerne i virkeligheden lægger op til, men ikke udlever, ihvertfald ikke så jeg kan begribe det. Hvordan kan jeg læse formlerne og se, hvad der passer sammen af vanvittige og ikke forventede råvarer? Det er jo den strømning, der er i den store verden, og dét der foregår på madscener som El Bulli i Spanien og The Fat Duck i England. Mon der kommer endnu en coffee table publikation eller ligefrem en kursusrække hos AOF, så jeg selv kan lære at eksperimentere med den molekylære gastronomi?     

Kryddderier & Kokkerier er en lækker bog. Der er virkeligt kræset om at lave appetitvækkende billeder af krydderurterne, så de omtrent kan indtages med øjnene. Opskrifterne byder på overraskende sammensætninger, fx kanin med majs, sødskærm (spansk kørvel) og popcorn.

På sin vis sætter kogebogen sig mellem to stole. Selve gennemgangen af krydderierne kunne være et glimrende pensum i hjemkundskab i folkeskolen. De kemiske formler og opskrifterne er langt mere ekvilibristiske og sværere at finde anvendelse for. I forhold til den del af bogen savner jeg som sagt en bedre opsætning af opskrifterne, så de kan overskues i køkkenet, og en mere pædagogisk tilgang til kemien.

Der hersker ingen tvivl om, at bogens målgruppe er de ambitiøse “weekendkokke”. Og mon ikke den bliver at finde på mange gaveborde til personen, der har alt og i øvrigt er optaget af god mad. 

Klik her for at købe bogen hos Saxo!

2 tanker om "Krydderier & Kokkerier"

  1. Jeg søger bogen “krydderier og kokkerier”, men der står den er udgået fra Saxo. Er den til at skaffe andre steder fra?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *