Smagen af Nordjylland

I efterårsferien gik turen til Nordjylland, hvor jeg havde lejlighed at se nærmere på konceptet “Smagen af Nordjylland“, der er garant for egnsspecialiteter og slow food.

Men hvorfor udgiver man firefarvede publikationer om et supermarked (Salling Super) og gårdbutikker, der gør lidt ekstra ud af at sælge de lokale råvarer? Svaret skal vel findes i gavmilde statslige og regionale puljemidler.

Ideen er skam god nok, men som turen rundt i Nordjylland bragte mig forbi Aabybro Mejeri, Rævhede Naturprodukter og Salling Super blev jeg uvilkårligt ramt af tanken: Sådan nogle ting burde man kunne finde overalt – det burde være en selvfølge, at der findes to slags smør i forskellige kvaliteter. Det burde være en selvfølge, at supermarkedets færdigretter faktisk er tilberedt i delikatessen og ikke på en eller anden fabrik for senere at blive pakket om. Og det burde være en selvfølge, at man kan købe godt kød og gode råvarer i en gårdbutik, der lyser langt væk af faglig stolthed med godt styr på hygiejnen.

Derfor synes jeg i grunden, at det er sørgeligt, at man er nødt til at skyde penge i en profilering af et supermarked, der magter at have danske varer på hylderne foruden en række af de ypperste produkter, som andre lande og områder kan præstere.

Danske forbrugere, politikere og myndighederne skal nok vide, hvornår og hvordan de skal stille krav til producenterne. Forbrugerne burde også tages i skole – kom ind i kampen og køb jeres lokale råvarer. Det er klart, at vi ikke kan køre ud på landet efter råvarer til hvert enkelt måltid, men forlang lokale og danske varer  i jeres supermarkeder.

Ideen går lidt af økologien, hvis den er fløjet ind fra Argentina, ikke?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *