Løjserboller – Gode grovboller til madpakken

Løjserbollerne bager jeg mindst to gange om måneden, fordi de mætter godt og kan varieres med forskellige typer grovmel, der kan erstatte en del af hvedemelet.

En løjser betyder en person, der er lidt fræk på “Emil fra Lønneberg”-måden. Løjserbollerne har fået deres navn, fordi de kan mætte en sulten dreng i voksealderen, der måske også har et frækt glimt i øjet.

Vi andre kan også have gavn af bollerne, og der bliver cirka 24 store frokostboller ud af denne portion. Man kan naturligvis lave bollerne mindre, hvis de skal bruges til andet formål end madpakker.

24 boller

  • 25 g gær
  • 1750 g hvedemel – hold lidt tilbage, til bollerne formes
  • 350 g 5-kornsblanding
  • Cirka 300 g havregryn (7 dl)
  • 3 spsk salt
  • 1 liter vand
  • 1 liter kærnemælk

Gæren røres ud i koldt vand og kærnemælk. Derefter tilsættes 5-kornsblandingen, havregryn, salt og hvedemel. Dejen æltes godt. Den skal være fugtig. Lad dejen hæve i en overdækket skål i mindst fire timer, hvis den hæver ved stuetemperatur. Lader du dejen hæve i køleskab eller et køligt sted, kan den sagtens hæve i 12 til 24 timer.

Tænd ovnen på 225 grader. Mens ovnen varmer op, formes dejen til boller på et melstrøet bord. Rids bollerne og lad dem efterhæve på bagepladerne i små ti minutter og bag dem derefter midt i ovnen i cirka 20-25 minutter, indtil de er gyldne.

Bollerne har en god sprød skorpe og en sej krumme, og de er fryseegnede.