Indbagt ost med tomatmarmelade

Denne opskrift er en god afslutning på et måltid og kan let erstatte en større ostetallerken. Brug gerne en ost, der har en kraftig smag, da smagen mildnes, når osten smelter.

Tomatmarmeladen kan med fordel tilberedes dagen før, den skal anvendes, da den skal være kølig. Korn af en halv vanillestang i tomatmarmeladen kan hjælpe med at fremhæve ostesmagen, men det kan undlades, hvis man synes, det bliver for parfumeret.

4 personer

  • 4 blade filodej (kan købes i større supermarkeder)
  • lidt smeltet smør eller olie
  • 80 g vellagret ost, for eksempel rødkit-ost som Høng GyldenRød eller en fransk munster.

Tomatmarmelade:

  • 200 g modne tomater
  • 100 g sukker
  • saft af 1/2 citron
  • evt. korn af ½ vanillestang

Tomatmarmelade tilberedes i god tid, før den skal anvendes, så den kan nå at køle af.  Marmeladen bliver ret sød med den angivne mængde sukker, så tilsæt det gerne lidt af gangen og smag til undervejs. Smagen kan justeres med mindre sukker, mere citron og vanillekorn.

I en lille gryde blandes hakkede tomater med sukker og citronsaft. Lad det koge ved svag varme til det tykner.

Filopakkerne tilberedes ved at udskære fire ens kvadrater af filodejen. Pensl de to stykker dej med lidt smør og læg en dejplade over. Del osten i fire og læg et stykke på hver dejplade. Rul rundt og form som en pakke. Pensl med æggeblomme og bag pakkerne midt i ovnen ved 200 grader i ca. 6 minutter, eller indtil de er gyldne.

Filodej er supertynde græske dejplader, der kan købes i større supermarkeder og delikatesseforretninger. Filodej er meget fedtfattig, men bliver meget sprød, så det vil være synd at erstatte den med eksempelvis butterdej.

Tip: Den indbagte ost kan drysses med lidt hakket rosmarin, timian eller sorte nigellafrø.