Koldskål med kammerjunkere

Koldskål med kammerjunkere er essensen af dansk sommer. I stedet for at snuppe den færdiglavede koldskål og kammerjunkerne bagt af hverdagens veninde, Karen Volf, så prøv at lave retten selv. 

4 personer

Koldskål:

 • 2 pasteuriserede æg
 • 100 gram sukker
 • 1 tsk vanillesukker
 • saft og skal af en citron
 • 1½ liter kærnemælk eller halvt kærnemælk og tykmælk

Kammerjunkere

 • 300 g mel
 • 50 g smør 
 • 100 g sukker
 • 2 æg
 • 1 tsk bagepulver
 • lidt kardemomme
 • 1 knivspids fint salt

Koldskålen er hurtigt lavet. Æg piskes med sukker, vanillesukker og citron. Tilsæt kærnemælk og evt. tykmælk. Bruger man tykmælk, bliver koldskålen mere cremet, og det forbinder mange nok med hjemmelavet koldskål. Koldskålen kan holde sig i køleskabet 2-3 dage.

Dejen til kammerjunkerne laves ved at piske æg og sukker sammen. Derefter tilsættes afkølet, smeltet smør. Tilsæt mel, bagepulver og salt, og ælt dejen let sammen og lad den stå i køleskabet i ca. 1 time. Rul dejen ud i en lang pølse, skær stykker på 2 cm.

For de flittige kan dejen rulles til små boller, men kammerjunkerne kan også bages som de er. Triller man boller, skal de flækkes, mens de stadigt er varme. Bag kammerjunkerne i en forvarmet ovn ved 220 grader i cirka 10 min. Tag bollerne ud og flæk dem med en kniv, mens de stadig er varme. Rist herefter kammerjunkerne færdige ved 190 grader, indtil de har den rigtige farve, og lad dem køle ned. Kammerjunkerne bliver først sprøde, når de er afkølede.

Kammerjunkerne opbevares i en lufttæt dåse.