Clafoutis – fransk dessertkage

Clafoutis er en fransk dessertkage fra Limoges-regionen, hvor Limousine-kvæget stammer fra. Heldigvis kan de andet og mere end at lave gode bøffer i regionen, og her er et eksempel. Clafoutis kan fås i meget cremede versioner i Frankrig, mens denne opskrift er mere fast.

Al frugt kan faktisk anvendes, og kagen er meget let at lave. Frugten fordeles i bunden af et fad, eventuelt kan det blandes med sukker og marinere i frugtsnaps. Dernæst laves dejen, der har konsistens som pandekagedej, og hældes henover. Og så skal kagen blot i ovnen. Det bliver ikke meget lettere.

1 stor bradepande

 • 1 kg frugt, for eksempel rabarber eller pærer skåret i mindre stykker
 • 50 g sukker til marinering
 • 175 g sukker
 • 200 g mel
 • 50 g smør
 • 1 knsp. salt
 • 4 æg
 • 2 æggeblommer
 • kornene fra 1 stang vanilje
 • evt. 4 cl frugtsnaps
 • ½ liter kaffefløde eller sødmælk
 • flormelis til pynt

Frugten blandes med 50 g sukker og stænkes eventuelt med frugtsnaps. Det intensiverer frugtens smag, men kagen er alkoholfri, når den er bagt.

Lad frugten stå, indtil sukkeret er opløst. Det tager op til to timer.

Pisk æg med sukker og tilsæt mel, vanilje og kaffefløde. Smør formen med lidt af smørret og smelt resten og tilsæt det dejen. Hæld dejen henover frugten og bag clafoutisen ved 185 grader i ca. 45 minutter eller indtil overfladen er gyldenbrun. Clafoutisen kan serveres kold eller varm. Drys med flormelis inden servering.