Panforte di Sienna

Panforte

Panforte er en italiensk julekage, der stammer fra byen Sienna.

Konfektkagen består udelukkende af gode sager som nødder og tørret frugt, og den kan holde længe. Der findes opskrifter på kagen, der indeholder væsentligt flere krydderier end denne opskrift. Panforte betyder stærkt brød, og det kan have været god mening i at tilsætte mange krydderier i gamle dage, for det kunne skjule smagen af mug og harske nødder. Det problem har vi heldigvis ikke i dag, og derfor har jeg skruet ned for krydderierne, så de blot understreger råvarernes smag.

1 stor panforte eller 2 mindre

  • 180 g blandede nødder
  • 75 g pomerans
  • 75 g sukat
  • 6-8 grofthakkede cocktailbær
  • 50 g mel
  • 1 tsk. kanel
  • 1/2 tsk. stødt allehånde
  • 1/4 tsk. stødte nelliker
  • 100 g honning
  •  100 g sukker

Nødderne hakkes groft. Mel, nødder og krydderier røres sammen.

Sukker og honning smeltes sammen i en gryde, og hældes så over de tørre ingredienser.

Læg bagepapir i bunden af en tærteform og fordel dejen. Fugt gerne håndfladerne og pres dejen flad i formen. Bag panforten ved 150 grader i ca. 35 min. eller indtil den er gyldenbrun på overfladen.

Når panforten er afkølet, drysses den med flormelis og er klar til at blive serveret i tynde skiver.

NB: Sukat og cocktailbær kan med succes erstattes med 100-125 gram blandede figner, dadler og abrikoser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *