Flot kogebog om franske klassikere

Héléne Wagn har udgivet en kogebog i et format, der er beregnet til at komme med i køkkenet. Efter en årrække, hvor kogebøgerne ikke kunne blive store nok, er det en hel lettelse at få en kogebog i hånden, hvor man ikke vil være ulykkelig over at tilføje bogen brugsspor i form af fedtstænk og egne noter.

Fransk Simremad præsenterer en række greatest hits for frankofile madører. Fra boeuf bourguignon til moules mariniéres og mousse au chocolat.

Opskrifterne er skrevet overskueligt og følges på vej af små anekdoter, inden de afsluttes med en vinanbefaling, og det synes jeg er et stort plus. Det giver en større chance for at øge bevidstheden om sammenhængen mellem vinen og maden. Mange franske vine bliver overskygget af de oversøsiske, og for nye vindrikkere er det et rigtig fint supplement til opskrifterne. 

En del af retterne har taget aftryk af Héléne Wagns familietraditioner, der stammer fra moderen i Châteauroux og bedstemoderen i Paris. Eksempelvis har jeg altid lært, at en Blanquette de Veau skal være helt hvid og kun være tilsat skalotteløg, men gulerødder og porrer kvikker unægteligt rettens udseende op. Derimod er jeg ikke enig i, at den klassiske alsaciske Flammenküche tilberedes med gedeost. Primært fordi  Alsace ikke har nogen tradition for produktion af gedeost.

Derfor kan det jo være sundt at blive udfordret lidt, og selvom franskmændene har meget stolte regionale traditioner, så virker opskrifterne meget gennemarbejdede for en frankofil dansker.

Til gengæld synes jeg, at de danske råvarer får en noget hård medfart. Det er sandt, at vi ikke alle steder kan købe franske oste og charcuterie, men gode råvarer er til at finde, for de fleste handlende har også en faglig stolthed og vil gerne hjælpe med at bestille råvarer hjem. Og her har den Franske Simremad sin absolutte fordel – mange af retterne kan man med fordel lave, så der er til to dage.

Der er ikke mange minusser ved kogebogen, men jeg undrer mig over en række sort-hvide fotos fra omkring 1940’erne, der viser byscener. Jeg savner i den grad lidt billedtekster.

Under forhandlerlisten – og sådan en er jo lidt farlig at udarbejde, for butikker kommer og går – er der kun fundet en enkel fynsk forhandler, som er skrevet på under “Øvrige Jylland”  [sic]. Det ærgrer mig, for dels findes der flere fynske forhandlere, og dels vil jeg gerne værne om min regionale identitet. Men det hører absolut til petitesserne. Når jeg nævner det, så er det fordi, jeg håber, at forlaget læser med og ændrer det til 2. oplag.

Héléne Wagn: Fransk simremad, Gyldendal, kr. 269,95
Udkommer i dag.

Klik her og køb bogen på Saxo.com

En tanke om "Flot kogebog om franske klassikere"

  1. Den lyder rigtig spændende og som noget for mig. Og det med vinen er et stort plus i mine øjne!

    Tak for inspirationen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *