Følg sæsonerne med Meyers almanak

En almanak er en kalender, der udkommer årligt, men en køkkenalmanak har heldigvis en væsentligt længere levetid end kalenderblade. I Meyers almanak følges køkkensæsonerne tæt med opskrifter uge for uge – krydret med små faktabokse om sæsonens frugt, grønt, fisk, kød og vildt.

Jeg har længe savnet konkrete opskrifter, når Claus Meyer foreslog, at danskerne burde spise flere tørrede bønner og bælgfrugter, og der er adskillige nye opskrifter, der netop indeholder kombinationen af bønner og årstidens grønt. Samtidig er der også et væld af opskrifter på velkendte retter, men ofte er der forslag, der giver retterne et tvist.

Almanakkens fokus er på det nye nordiske køkken, men retterne er tilgængelige og mulige at anvende i den daglige madlavning. Sammenhængen til Noma og visionen om at bringe naturen ind i køkkenet er tydelig, men det er muligt at variere ambitionsniveauet.

Det er ikke altid muligt at plukke og tørre egne krydderurter, men danskerne kan godt ranke ryggen og være stolte af de fødevarer, der frembringes under vores himmelstrøg. Og derfor kan vi også få bedre mad på bordet ved at efterspørge de lokale sæsonbetonede råvarer og ikke tage til takke med kedelige råvarer, der er fløjet ind fra fjerne egne, når der findes de mest fantastiske fødevarer i vores egen baghave.

Claus Meyer har fulgt sæsonerne og arbejdet på kogebogen i fire år, og det mærkes, at der er tale om en meget gennemarbejdet kogebog. Mange læsere vil sikkert være tilfredse med at få opskrifterne serveret som ugeplan, men jeg holder meget af de små historiske anekdoter, der følger med, når adskillige af koryfæerne indenfor dansk madkultur bidrager – fra madhistoriker Else-Marie Boyhus og Bi Skaarup til Jan Krag Jacobsen og flere andre. 

Et så gennemarbejdet værk tør jeg godt udråbe til en ny klassiker blandt danske kogebøger, og den bør få plads i reolen hos alle danskere, der interesserer sig for mad og madkultur. 

Almanakken er et større værk på næsten 700 sider, og for at få fuld glæde af den, så skal den have en central position i hjemmet og bør faktisk ikke sættes i en reol. Forsøgsmæssigt vil jeg lade den ligge fremme i stuen til beskuelse og inspiration.

Claus Meyer: Almanak
Lindhardt og Ringhof, 696 sider, er udkommet
Vejl. pris 399, 95 kr.

Køb bogen på Saxo.com

En tanke om "Følg sæsonerne med Meyers almanak"

  1. Jeg har gjort mig de samme tanker om, at hvis den skal bruges, skal den ligge fremme. På den måde får jeg bladret i den og finder inspiration – jeg har allerede øje på nogle ting som skal afprøves 🙂

    Mange hilsner
    Birthe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *