Sushi-bibel for madnørder

Jeg fik aldrig købt denne store sushibibel, da den første gang udkom i 2006. Sidenhen fortrød jeg, og så var bogen pludselig udsolgt fra forlaget. Nu er den for nylig udkommet i et nyt oplag, og den er flyttet ind hos mig.

Kogebogsforfatteren og professoren i biofysik Ole G. Mouritsen lægger ikke skjul på sin passion for sushi, og kogebogen forener den videnskabelige tilgang og passionen på bedste vis.

Jeg har altid været fascineret af madens biologiske sammensætning, men det bliver også hurtigt indviklet. Og jeg indrømmer gerne, at jeg med min baggrund næppe forstår alle de komplekse sammenhænge. Ole G. Mouritsen tager højde for læsere som mig, og jeg bliver taget i hånden og får både forklaringen og illustrationer til at hjælpe forståelsen på vej.

Illustrationerne er en fin blanding af fotos og smuk japansk grafik. Bogen er ikke en kogebog med et væld af opskrifter. Snarere er det en klogebog, der kan give baggrundsviden og forståelse for, hvad sushi egentligt er og ikke mindst: Hvilken kultur sushi er vokset ud af og siden sammen med.

Bogens format indbyder heller ikke til at komme med i køkkenet. Det er en æstetisk nydelsesbog, der skal indtages i sofaen eller i en magelig stol. Skal du bruge en kogebog, der viser, hvordan du skærer grøntsagerne og ruller makien, så køb i stedet en af de adskillige to-do sushikogebøger, der er på markedet.

Sushi” giver en rigtig god indsigt i de forskellige former for sushi. Jeg er bl.a. blevet mere bevidst om, hvilke fisketyper, der er gode at anvende, og hvordan de skæres.

Alligevel vil jeg også i fremtiden overlade det til min fiskehandler at skære fisken til nigiri for mig. Men jeg er da i stand til at tale med om, hvorfor den skal skæres, som den skal.

Ole G. Mouritsen: Sushi – lidenskab, videnskab og sundhed
Nyt Nordisk Forlag – Arnold Busck, 351 sider, 299 kr.

Klik her for at købe bogen på Saxo.com

En tanke om "Sushi-bibel for madnørder"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *