Sæt alger på menuen

Når man kigger sig omkring for at se, hvor den næste superfødevare skal findes, kan tang være et rigtigt godt bud. Ole G. Mouritsens anden kogebog “Tang – grøntsager fra havet” er kommet i en 2. udgave, og bogen kan varmt anbefales.

Kombinationen af madlavning, gastronomi, videnskab og historie er sjældent set i kogebogsform. Heldigvis er professor Ole G. Mouritsen en dygtig formidler, der formår at skabe interesse for en råvare, der ikke er synderligt efterspurgt i vores del af verden. Når man så yderligere præsenterer læseren for, at tang er det samme som marine-alger, så vil mange sikkert takke nej til smagsprøver.

Heldigvis har Ole G. Mouritsen allieret sig med kokken Jakob Mielcke, der har udviklet nogle smukke og meget æstetiske retter, så man får en fornemmelse for tangs brede anvendelsesmuligheder.

Tang findes overalt omkring os, og i virkeligheden er det underligt, at vi ikke har fået øjnene op for den før, for tang er både sundt og kan være meget velsmagende.

Kogebogen er dog ikke en håndbog til at blive tangjæger, for selv om de fleste tangarter er spiselige, så er det langt fra alle, der smager godt. Hvis man alligevel forsøger sig med at høste frisk tang langs de danske kyster, så skal man være opmærksom på, om vandet er rent, for ellers er tangen selvsagt ikke spiselig. Gad vide om det blå flag kan bruges som en indikator?

Og i virkeligheden er det bogens dilemma. For jeg er ikke i tvivl om, at tang rummer mange muligheder, og med en inspirerende bog i hånden får jeg selvfølgelig lyst til at eksperimentere med bogens opskrifter, der spænder fra enkle retter med tang til molekylær-gastronomiske opskrifter, der ikke alene kræver teknisk formåen, men også professionelt køkkengrej.

De enkle retter har jeg en chance for at lave, og i bogen er også en uddybende liste over, hvor de forskellige slags tang kan købes. Desværre skal man vænne blikket mod udlandet, for herhjemme kan vi ikke skaffe meget andet end nori-tang (som bl.a. bruges til sushi) og frossen wakame-salat (fås ofte i asiatiske butikker, og du kender den som forret fra sushirestauranter). 

På bogens hjemmeside findes en række opskrifter, men desværre kan det være vanskeligt at skaffe råvarerne samme dag, som inspirationen rammer. På den anden side set har tang vundet bredt indpas som ingrediens i fødevarer, så mon ikke det er et spørgsmål om tid, før tang pludselig findes hos fiskemanden eller i det lokale supermarked.

I mellemtiden kan man glæde sig over en utrolig gennemarbejdet bog, der foruden smukke billeder og illustrationer rummer enorme mængder information om tang ud fra sundhedsmæssige, videnskabelige og historiske perspektiver. Det var da heller ikke uden grund, at kogebogen i 2010 blev nomineret til “The Gourmand Cookbook Awards”. Desværre måtte Ole G. Mouritsen nøjes med nomineringen og fik ikke kogebøgernes Oscar.

Er du mad-, sundheds- og historieinteresseret, så hører bogen hjemme i din bogreol, og der er læsning til mange timer.

Ole G. Mouritsen: Tang – grøntsager fra havet, 299 kr. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck

Klik her for at købe bogen på Saxo.com

3 tanker om "Sæt alger på menuen"

  1. Det er i hvert fald fremmedartet, men måske får vi wakame-salat på plejehjemmet, hvem ved 😉

    Kh.
    Anne

  2. Min lokale fiskehandler (Tarupcenteret) sælger tangsalat, selv har jeg flere gange brugt kveller aka salturt, som grøntsag og i salater.

    Hilsen Peer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *