Bag selv bagerens bedste brød

Alene titlen Byens bedste brød skaber store forventninger. Bager og konditor Rikke Gryberg har tidligere skrevet bagebogen Byens bedste kager og driver forretningen under samme navn. Nu har hun forladt det søde brød og har skrevet om det bedste brød. Her deler hun afslappet ud af tips til at bage sit eget bagerbrød.

Bogens opskrifter ligger tæt op af det sortiment, man finder hos en dansk håndværksbager – fra håndværkere til direktørsnegle og meget andet.

Rikke Gryberg åbner for nogle af bagerens hemmeligheder. Hvis man fx skal have succes med sin wienerdej, så skal melet fryses i 1-2 timer inden for at sikre, at dejen er kold. Det var en ny oplysning for mig, men det er som de fleste andre gode råd i bogen overkommeligt at afprøve. Opskrifterne er lette at gå til, så bagebogen kan blive en af de meget brugte i køkkenet.

Jeg synes, det er herligt med en kogebog, der giver opskrifterne til at bage det gode bagerbrød selv. Her hvor jeg bor, er det svært at finde en god bager – for slet ikke at tale om at finde en god bager, der har søndagsåbent. Så er det langt hurtigere at bage selv, og opskrifterne rummer god mulighed for at erstatte de meltyper, man ikke ligger inde med, så bagebogen er meget anvendelig. Samtidig giver Rikke Gryberg gode fifs om, hvordan man kan bage sit eget bake off brød – så behøver jeg ikke at stå op midt om natten for at få godt brød søndag morgen.

Jeg har plukket en enkelt opskrift ud fra bogen, som jeg selv har afprøvet med succes:

Sportsmandens rugboller

14 stk

 • 50 g gær
 • 4 dl vand
 • 1 dl porter
 • 1 spsk salt
 • 1 tsk honning
 • 50 g solsikkekerner
 • 50 havregryn
 • 300 g rugmel
 • 350 g hvedemel
 • solsikkekerner til pynt

Gæren røres ud i lunken væske, og alle de tørre ingredienser blandes i. Dejen æltes grundigt og hæver i 30 minutter. Gør hænderne våde og form dejen til 12-14 boller, der sættes på en bageplade og efterhæver under et fugtigt viskestykke i 2 timer.

Pensl bollerne med vand og drys med solsikkekerner. Varm ovnen op til 230 grader og sæt en bradepande med vand i bunden af ovnen. Skru temperaturen ned til 200 grader og bag bollerne i 12-15 minutter.

Rikke Gryberg: Byens bedste brød
Politikens Forlag, 160 sider, kr. 200

Klik her for at købe bogen hos Saxo.com

4 tanker om "Bag selv bagerens bedste brød"

 1. Den bog skal da vist liiiiige sniges ind på min alen lange kogebogsliste – skidt, en fra eller til 😉

  De boller ser rigtig lækre ud. Jeg kan desværre ikke holde til at bage så meget brød selv, som jeg gerne ville, men det skal da ikke afholde mig fra at kigge på det og drømme om det….

  Mange hilsner
  Birthe

 2. Hej Birthe.
  Det lyder som om, du har en hård periode ligenu – øv. Jeg håber, du snart finder ny energi 🙂
  Og ja, kogebogsbiblioteket bliver udvidet år for år – det bliver pladsbesparende den dag e-bøgerne slår igennem!

  Kh.
  Anne

 3. Både og, har bare generel svært ved at bage for meget brød, det kræver for mange kræfter – desværre….

  Ja, jeg vil også gerne over til e-bøger, er bare ikke helt sikker på at jeg alligevel vil synes at det er helt det samme 🙂

  KH
  Birthe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *