Semlor – svenske fastelavnsboller

For et par år siden besøgte jeg Stockholm lige omkring fastelavn, og det var her, jeg stiftede bekendtskab med de svenske fastelavnsboller semlor.

Fastelavnsbollerne består af en thebolle, der udhules og fyldes med indhold rørt med mælk og marcipan – det smager som mazarin, toppet med flødeskum og flormelis. I virkeligheden er det ganske simpelt og meget lækkert.

8 boller

 • 25 g gær
 • 2,5 dl mælk
 • 75 g smør
 • 2 tsk sukker
 • 1 tsk kardemomme
 • 550 g hvedemel
 • æg til pensling

Fyld

 • 150 g marcipan
 • ½-1 dl mælk
 • 2 dl piskefløde
 • flormelis

Smelt smørret og tilsæt mælken. Når blandingen er lunken, røres gæren ud, og de øvrige ingredienser tilsættes. Ælt dejen godt, og lad den hæve under et klæde et lunt sted i ca en time. Den hæver til dobbelt størrelse.

Når dejen er hævet, deles den i otte boller. Vær omhyggelig med at forme dem, så de bliver flotte og kuglerunde. Lad bollerne efterhæve på bagepladen i en halv time. Tænd ovnen på 200 grader. Mens du venter på, at ovnen bliver varm, kan du pensle bollerne med sammenpisket æg. Bag bollerne i ca. 12-15 minutter, indtil de er gyldne.

Når bollerne er afkølede, kan du lave fyldet.

Skær et trekantet låg i bollerne. Brug en teske eller fingrene til at fjerne en del af bollernes indmad. Brug en røreskål og en elpisker/stavblender til at blande bollernes indmad med mælk og marcipan. Blandingen skal være nogenlunde fast og ikke flydende.

Jeg kommer fyldet i en sprøjtepose, og du kan evt. bruge en frysepose og klippe et hul i hjørnet. Efter min mening er det lettere at styre fyldet på den måde end med en ske, når det skal tilbage i bollerne. Bollerne skal ikke fyldes helt, for der skal også være plads til flødeskummet. Det kan være en god idé at komme fyldet i bollerne et par timer, inden de skal spises, men vent med flødeskummet til sidste øjeblik.

Pisk fløden og fyld den i en sprøjtepose eller fordel den med en ske. Sæt det trekantede låg på semlorne og drys med flormelis.

Og så kan fastelavnssangerne bare komme an …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *