Den danske gastronomi fortalt i bogform

NÃ¥r man udgiver en bog med titlen “Dansk Gastronomi”, sÃ¥ vil madinteresserede med rette have visse forventninger – der mÃ¥ være lækre billeder, gode beskrivelser, mÃ¥ske interview og en enkelt opskrift.

Dan Jensen og Terkel Røjel har skrevet “Dansk Gastronomi”, der et langt stykke hen ad vejen opfylder forventningerne. Bogen kommer omkring knap 40 kokke og producenter pÃ¥ mindre end 250 siders lækkert coffee table format, og det er i sig selv en bedrift. Det er sjældent, at jeg læser en kogebog eller en madbog ud i ét, men det har været tilfældet med “Dansk Gastronomi”, og sÃ¥ opdager man, at formen faktisk mangler nogen finpudsning. Havde jeg læst artiklerne enkeltvis, havde jeg sikkert ikke lagt mærke til det.

En del af kokkene præsenteres i interview, der er velskrevne og understøttes af lækre billeder. Andre kokkeportrætter efterlader det indtryk, at interviewet gik trægt, og skribenten formÃ¥r ikke at puste liv i historien. Og endeligt har enkelte kokke Ã¥benbart ikke kunnet stille op til interview og beskrives i stedet med korte tekster, der blot er omskrevne c.v.’er – det gør sig for eksempel gældende for Wassim Hallal og Rasmus Kofoed. Der findes andre mÃ¥der at finde oplysninger til en historie pÃ¥, og hvis forfatterne havde haft hjælp fra en journalist eller en redaktør, sÃ¥ kunne den i forvejen spændende bog være blevet meget bedre.

“Dansk Gastronomi” er foruden et andet værk ene om at dække sin genre pÃ¥ bogmarkedet for tiden, og der er heller ingen tvivl om, at det bÃ¥de er en lækker og spændende bog, der nok skal sidestilles med en biografi, hvis man skal give den en mærkat.

Bogen tilbyder genopfriskning af bekendtskabet med kokke, der har været længe pÃ¥ scenen og en introduktion til en række af de nye. Desuden er bogen krydret med interview med producenter, der fÃ¥r mulighed for at komme til orde med deres holdninger og visioner. Selv hvis man er godt opdateret om dansk gastronomi, er der gode historier at hente, men alligevel savner jeg lidt mere – lidt flere anekdoter og ekstramaterialer til kenderne.

Der er dog slet ingen tvivl om, at “Dansk Gastronomi” er et godt og oplagt gavevalg til madelskeren, der skal have en gave, der ikke fortæres med hjælp fra kniv og gaffel.

Dan Jensen & Terkel Røjel: Dansk Gastronomi
Gyldendal, 231 sider
kr. 299,95 hos Saxo.com

Klik her for at se bogen hos Saxo.com

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *