Svinekæber braiseret i stout

Efterhånden som alle har råd til at spise flæskesteg og svinemørbrad midt på ugen, er nogle af grisens mindre attråværdige udskæringer blevet populære. Det gælder fx svinekæber, der faktisk har opnået en kilopris (omkring 80 kr./kiloet), der snarere afspejler, at grisen kun har to kæber, end at det skulle være et særligt fint stykke kød.

Når jeg nu opfordrer dig til at gå i kast med svinekæber, så skyldes det, at kødet er meget mørt og velsmagende og faktisk også ret drøjt. Du skal ikke beregne mere end to kæber pr. sulten mand. (Én svinekæbe vejer knap 100 g). Lad slagteren pudse dem af for dig – de skal sikkert også bestilles på forhånd.

I ferielandet fandt vi frosne svinekæber hos Slagter Palle i Fjerritslev med et kvalitetsmærke fra Tican slagteriet i Thisted, men jeg må skam indrømme, at jeg ikke ved, hvad Andrea-grisen har fået ekstra i levende live. Men kæberne smagte fortrinligt.

4 personer

 • 800 g svinekæber
 • 3 flasker Mors Stout fra Refsvindinge Bryggeri
  eller en anden god mørk øl
 • 2 slanke porrer
 • 2 fed hvidløg
 • 3 skalotteløg/2 små hvide løg i tern
 • 2 tsk. paprika
 • timian i rimelig mængde
 • salt og peber
 • 1 stor skefuld ribsgelé
 • smør eller olivenolie

Hæld lidt olivenolie eller smør i en tykbundet gryde og tilsæt løgene og frisk hvidløg i skiver, som kun må blive klare, men ikke må tage farve. Tag løgene op af gryden og brun svinekæberne. Giv kæberne salt og peber undervejs.

Når kæberne har taget farve, tilsættes hvidløg, porrer i strimler og øl, så kødet er dækket. Lad svinekæberne simre, så øllen reduceres. Når saucen er ved at være sirupsagtig, er det tid til at smage den til. Tilsæt rigelig timian – gerne frisk fra haven og paprika. Lad saucen simre yderligere et par minutter og tilsæt ribsgelé.

Hvis du vil være sikker på, at saucen hænger ved kartoflerne, så kan du jævne den med lidt meljævning.

Servér svinekæberne med nye kartofler eller kartoffelmos på den årstid, hvor kartoflerne har alderen til det. Tilbehøret må gerne være lidt rustikt – fx blancherede gulerødder, der omvikles med bacon og bages ti minutter ved 210 grader, til baconen er sprød. Dampede gulerødder vendt med en skefuld smør og citronsaft og/eller frisk timian er også dejligt til.

3 tanker om “Svinekæber braiseret i stout”

 1. Hej –

  Jeg kunne virkelig godt tænke mig at vide, hvor du får svinekæber til den sprøde kilopris på 80 kroner?
  Min virkelighed siger noget helt andet – nemlig 145 kr. Her taler vi Københavns midtby…….

  Bedste hilsner
  Helle

 2. Hej Helle.
  Jeg har ikke i nyere tid turdet nærme mig en københavnsk slagter – det er nogle virkeligt heftige priser, de har. 80 kr./kiloet plejer at være niveauet hos min lokale slagter. Hvis du har en hæderlig supermarkedsslagter, så kan de garanteret skaffe svinekæberne til dig, og så er priserne nok ikke helt så høje, men måske heller ikke helt som i provinsen…

  Mange hilsner
  Anne

Der er lukket for kommentarer.