Lemon meringue pie, Tarte au citron meringueé – elsket flere steder i verden

Jeg stiftede bekendtskab med Lemon Meringue Pie, da jeg arbejdede på en britisk kostskole i 90’erne. Desværre må jeg meddele, at kagen var noget af det bedre, der blev serveret, og jeg var da også godt og vel rund, da jeg kom hjem fra opholdet.

Siden dengang har jeg spist tærten i England og Frankrig, men jeg har ikke rigtigt haft lyst til at eksperimentere med kagen selv, for det er lidt af en dejlig kaloriebombe. Heldigvis er den også god at dele, så jeg serverede den til min fødselsdag. Når den syrlige citron møder den søde marengs, så kriller det næsten i tæerne, og min storebror mente, at det var en good cop-bad cop kage.

Tærte til 8 personer

Tærtedej

 • 175 g hvedemel
 • 100 g blødt smør
 • 1 æggeblomme
 • evt. 1 spsk koldt vand

Ingredienserne til tærtedejen blandes, og dejen samles. Hvis dejen virker tør og lidt svær at samle, så tilsæt lidt koldt vand. Læg dejen i køleskabet i minimum en halv time. Du kan også lave tærtedejen dagen før.

Når tærtedejen har hvilet, ruller du den ud og fordeler den i en tærteform. En metalform med løs bund er bedst, fordi du kan vippe kagen over på et fad. Alternativt er en metalform med fast bund bedre end en porcelænsbund. Porcelænsforme er dekorative, men tærtebunden bliver blød for mig, når jeg lader kagen blive i porcelænsfadet.

Prik tærtebunden og fyld den med tærtebagesten/tørrede bønner og forbag den, indtil den er gylden ved ca. 200 grader. Det tager omkring 10-15 minutter, og imens kan du lave fyldet til tærten.

Fyld

 • Saften af tre citroner
 • Revet skal af 2-3 usprøjtede citroner
 • 100 g sukker
 • 85 g smør
 • 2 spsk Maizena
 • 3 æggeblommer
 • 1 helt æg

Bland citronsaft og -skal med Maizena i en tykbundet kasserolle og varm op, mens du rører i blandingen. Lige før massen når kogepunktet, tages kasserollen af varmen, og sukkeret og smørret piskes i. Pisk æggeblommer og det hele æg sammen i en skål, og sæt kasserollen tilbage på komfuret. Pisk æggemassen i og fortsæt med at piske, indtil blandingen tykner. Det tager få minutter. Lad fyldet køle af, mens du laver marengsblandingen.

Marengs

 • 4 æggehvider
 • 200 g sukker
 • 2 tsk Maizena

Pisk æggehviderne stive og tilsæt sukkeret lidt af gangen sammen med Maizena.

Fordel nu citroncremen i tærtebunden og dekorér med marengsen. Du kan fordele marengsen med en dejskraber, men du kan selvfølgelig også hælde den i en sprøjtepose og lave lidt mere dekoration på  kagen. Bag kagen i ca. 20 minutter ved 200 grader, indtil marengsen bliver gylden og sprød i spidserne. Tag kagen ud og lad den afkøle i formen i mindst en halv time, før den evt. flyttes til et andet fad.

4 tanker om "Lemon meringue pie, Tarte au citron meringueé – elsket flere steder i verden"

 1. Ååh, den er også på min “bake-to-do” liste. Den MÅ jeg snart få lavet. Er nemlig vild med alt med citrus.

 2. Gør det, og gør det i dag. I silende dagsregn fortjener man en god kage. Det er i hvert fald én af mine leveregler 🙂

 3. Har lige prøvet din opskrift og jeg har et par kommentarer. Du har glemt sukkeret i din beskrivelse af, hvordan man laver fyldet. 20 min. i ovnen ved 200 grader er lige i overkanten. Jeg skruede ned to gange, men marengsen blev stadig brændt og rå indvendig. Det er nok nødvendigt at bage den på 150 grader og så i 30-45 min., hvis ikke en time.

 4. Hej Malene.
  Jeg er selvfølgelig ked af, at jeg har glemt sukkeret i tærtefyldet, og det har jeg straks rettet.
  Marengsen skal ikke være gennembagt, men kun lige stivne yderst og være blød indvendigt. Det er derfor, at man skal bruge pasteuriserede æggehvider. Desuden varmer ovne forskelligt, så måske skal du kun sætte temperaturen til 180 grader, men målet er ikke en marengs med konsistens som kyskager.

  Jeg håber ikke, at det har taget modet fra dig, og du fik forhåbentligt en velsmagende kage ud af det alligevel.

  Mange hilsner
  Anne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *