Ghormeh sabzi – persisk lammegryde med masser af urter

Persisk mad er fantastisk smagfuldt, og de falder sædvanligvis også i smag hos børn. Jeg fik denne persiske lammegryde første gang, da jeg var på besøg hos min veninde, og hendes to piger på 1 og 3 år guffede lystigt – selv kidneybønnerne røg ned!

Der skal bruges store mængder krydderurter til retten, så medmindre du har dem i din have, så lav en større portion og gem noget i fryseren. Jeg bliver altid glad for at fiske en middag op af fryseren på de efterårsdage, der virker så enormt korte og til tider energiforladte.

Persisk lammegryde

8 personer

 • 2 løg
 • 4 fed hvidløg
 • 2 tsk gurkemeje
 • 800-1000 g lammekød i tern
 • saften af 6 limefrugter
 • 200-250 g kidneybønner
 • 1 stort bundt bredbladet persille
 • 1 bundt koriander
 • 1 bundt purløg
 • 750-1000 g spinat (hvis du bruger frossen spinat, så køb helbladet spinat)
 • salt og peber
 • olie til stegning

Udblød kidneybønnerne i rigeligt vand natten over. Skift vandet og kog dem, indtil de er møre. Det tager ca. en time, men test om de er møre, inden du slukker for varmen.

Find husstandens største tykbundede gryde frem. Skær løg og hvidløg i små tern, og sautér dem i olie, indtil de er klare. Tilsæt lammekødet og gurkemejen og brun kødet. Tilsæt ca. 1 liter vand, læg låg på retten og lad den simre i ca. en time.

Imens gør du krydderurterne klar. Krydderurterne skylles og snittes fint. Find en anden gryde frem og sautér krydderurterne i lidt olie, indtil du kan mærke, at de udfolder deres dufte for fuld udblæsning. Det er vigtigt, at du ikke springer over, hvor gærdet er lavest og bare smider krydderurterne i den store gryde, for det gør faktisk temmeligt meget for smagen.

Tilsæt nu krydderurterne og bønnerne til retten sammen med limesaften. Lad retten simre i 1-1½ time og rør indimellem i retten. Smag til undervejs med salt og peber – og evt. et nip sukker, hvis du synes, retten er for syrlig.

Når kødet er mørt, tilsætter du spinaten. Lad spinaten simre med i nogle få minutter, inden du smager retten til sidste gang.

Retten kan serveres med basmatiris, men du behøver ikke lave salat til, fordi grøntsagerne allerede er i retten.

2 tanker om "Ghormeh sabzi – persisk lammegryde med masser af urter"

 1. Fandt et stykke oksetykkam i Irma på tilbud og lavede retten med den. Snød og købte færdige bønner. Men retten blev helt fantastisk!!!

  Tak!

 2. Perfekt opskrift! Dog mangler du det allervigtigste ingridiens, som erstatter nogle af limefrugterne, nemlig tørrede lime (kan fås i indvandrekioskerne/grønthandlerne). De giver den autentiske smag

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *