Ny Nordisk Hverdagsmad kræver forkundskaber

Det hele startede med Noma, som alle danskere med interesse for mad kender, men som langt færre af naturlige årsager har besøgt.

Nu skal den nordiske mad rykke ind i vores køkkener, og FDB udgiver derfor i dag en kogebog sammen med bl.a. Claus Meyer og Arne Astrup.

Kogebogen er i den klassiske opbygning som Meyers andre kogebøger, og opskrifternes præsentation minder meget om kogebogen “Spis igennem”, som Claus Meyer tidligere har udgivet sammen med Arne Astrup.

Bogens opskrifter er appetitvækkende og baseret på retter med meget grønt, friske krydderurter og en god portion fiskeretter.

Rygraden i ny nordisk hverdagsmad er da også i vidt omfang baseret på sund fornuft: Køb lokalt producerede fødevarer, spis efter sæsonerne, spis mindre kød, så der er på mange måder ikke tale om en køkkenrevolution.

Kogebogen tager altså udgangspunkt i, at vi selv kan opstøve vores mad, og her kan være brug for en hjælpende hånd. Når vi opfordres til at bruge ramsløg og tang i maden, så savner jeg lidt flere billeder og beskrivelser. Fx af at ramsløg kan forveksles med liljekonval, der er giftig (ramsløg dufter kraftigt og karakteristisk af løg). Alle ved, at man skal være varsom med at plukke svampe, og den samme tilgang er nok smart, når det kommer til den øvrige spiselige natur.

Selv om det er FDB, der har udgivet kogebogen, så er der en del råvarer, der ikke kan findes i supermarkedet. I mange tilfælde er der foreslået alternativer, men konklusionen er, at kogebogen kræver kundskaber, for man skal ofte selv erstatte ingredienser med andre for ikke at fylde spisekammeret unødigt.

Fx er det nok de færreste, der både har æbleeddike, pæreeddike og kirsebæreddike stående.

Alligevel er bogen et godt køb, for der er rigeligt med interessant læsning for pengene. 200 siders lækker kogebog for 79,95 kr. Det betyder, at man roligt kan købe bogen som inspiration, for den koster ikke mere end 1½ madblad. Måske var det en idé som årets mandelgave i stedet for Svikmøllen?

Ny Nordisk Hverdagsmad, af Claus Meyer, Arne Astrup m.fl.
Udgives af FDB, Meyers Madhus og Forskningscenter OPUS
Udkommer 14. november 2011
Vejl. pris: 79,95 inkl. moms, 160 sider, rigt. illustreret
Madfotos: Anders Schønnemann

Bogen kan købes her!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *