Klejner hører julen til, men man kan hurtigt blive træt af dem, hvis man svælger i de store bløde norske klejner.
De små sprøde klejner er efter min mening bare lidt sjovere. Portionen er stor – der bliver til ca. tre kagedåser, og den kan sagtens halveres, hvis man kun har brug for en mindre portion.
- 6 æg
- 250 sukker
- 250 g smør
- 2 tsk kardemomme
- revet skal og saft af 1 usprøjtet citron
- revet skal af 1 usprøjtet appelsin
- ½ dl fløde
- 1 kg hvedemel
- 1 tsk hjortetaksalt
- 2 pakker palmin (1 kg)
Æg, sukker, smør kardemomme, citron- og appelsinskal og citronsaft røres til en samlet masse.
Rør fløde, mel og hjortetaksalt i og fortsæt til dejen er samlet. Konsistensen er omtrent som en mørdej. Put dejen i en lukket pose og læg den i køleskabet i minimum nogle timer og gerne natten over.
Tril dejen tyndt ud, og skær den i tynde strimler, der igen skæres i rombeformede firkanter på ca. 4 x 5 cm.
Lav et snit i midten og vrid klejnerne ved at trække den ene ende af kagen gennem hullet. Man kan godt skære klejner uden en klejnespore, men de kan anskaffes for ganske få kroner.
Imens klejnerne vrides, varmes palminen op. Jeg bruger min wok, der giver en stor overflade, men en tykbundet gryde er også fin. Palminen er varm, når det bobler omkring træenden af en tændstik.
Herefter puttes klejnerne i gryden, vendes når de er gyldne på den ene side og tages op, når de er klar efter få minutter. Pas på ikke at få for mange klejner i gryden ad gangen, da det sænker temperaturen, der skal ligge stabilt på omkring 180 grader.
Klejnerne lægges til afdrypning på bageplader beklædt med køkkenrulle.
Når klejnerne er kølet af, lægges i de lufttætte dåser eller glas.