Klassisk andesteg

andDen klassiske andesteg er så sjældent på menuen, at jeg selv har brug for en opskrift at tage med i køkkenet.

  • 1 and
  • 3 madæbler, f.eks. Belle de Boskop
  • 150-200 g svesker

Først forberedes fyldet til fuglen. Jeg plejer at bruge 3 madæbler, som jeg skræller, skærer i både og blancerer (giver et kort dyp i kogende vand), for så bevarer de den hvide farve i stedet for at blive brune og kedelige. Det blandes med 150-200 g svesker og evt. et par kviste frisk timian.

Tjek at anden er renset for indvolde og skær evt. flommefedtet af. Stop fuglen med fyldet, sy den sammen og snør lår og vinger ind til kroppen, så de ikke bliver færdigstegt før resten.

Gnid kræet ind i salt og peber. Læg anden med brystet nedad på bradepandens rist og hæld vand i bunden af bradepanden, så fedtet ikke brænder fast. Varm ovnen op til 165 grader og sæt anden ind midt i ovnen.

Vend anden efter 1 time. Anden skal have ca. 30 min pr. kg, og anden steges ved 165 grader, indtil 20 minutter før den er færdig. Så skrues temperaturen op til 220 grader, så skindet bliver sprødt.

Lad anden hvile i minimum 20 minutter. Imens laves saucen. Hvis man har indmaden – hals, kråse, hjerte og lever – så kan den bruges til saucen. Brun indmaden sammen med lidt hakkede urter – f.eks. løg, selleri og lidt gulerod.

Tilsæt en sjat rødvin og tøm derefter bradepanden i kasserollen. Skum fedtet fra og tilsmag saucen. Måske skal saucen have en skefuld ribsgelé for at have den rette smag. Tilsæt evt. kulør og jævn saucen, inden den sies og er klar til servering.

Tag fyldet ud af anden og anret det på et fad. Parter anden og server den med saucen, kogte hvide kartofler, brunede kartofler, rødkål eller måske en frisk rødkålssalat. Er gæsterne ankommet for tidligt, kan du sætte dem til at klippe små papirmanchetter til andelårene.

2 tanker om “Klassisk andesteg”

Der er lukket for kommentarer.