Kødklister til forbrugerne

Vi forbrugere har altid ønsket os billige varer, men en tournedos af sammenklistrede kødstykker? Debatten om et mirakel-enzym har fyldt medierne de seneste dage.

En sammenklistret bøf skal gennemsteges, for det er på kødets overflade, at bakterierne samler sig, men hvem gider egentligt gennemstegt tournedos?

Hakkebøffen har vel også en rolle at hævde i det spil, og den er også altid mør. Selvom forbrugerne står på nakken af hinanden for at fornægte kødklister-bøfferne, så skal de nok snige dem ned i kurven, hvis bøfferne først havner i kølediskene til en femmer.

Bare se på de vandmarinerede kyllinger. Da de var i tv, ville ingen have dem indenfor på spisebordet, men det er nærmest umuligt at opdrive kyllingebryster, der ikke er pumpede med saltvand. Og nogen må jo trods alt købe de kyllinger, der ligger i kølediskene.

Jeg er lidt splittet, for egentligt synes jeg selv, folk skal have lov at vælge. Valget kan omvendt også blive for usselt. Derfor er jeg glad for, at Coop har sagt, at produktet ikke bliver at finde i deres butikker. Dagligvarehandelen gør det ikke altid let for forbrugerne at finde og vælge de lødige produkter.

Et politisk flertal i Danmark er ikke tilstrækkeligt til, at vi kan undgå at møde thrombin-enzymet, som kødklistret mindre mundret hedder. Nok er mange drevet af drømmen om at spise de græsfodrede dyr, der har levet et langt og lykkeligt liv, men virkeligheden er nok lidt mere vakuumpakket for de flestes vedkommende. Jeg vil nu stadig gerne have en valgmulighed.

Og mit valg hedder nej tak til kødklister og vandpumpede kyllinger. Jeg spiser dyr, når jeg er sulten, men jeg synes, at dyr skal behandles med respekt – både i livet, i køkkenet og på tallerkenen.

3 tanker om “Kødklister til forbrugerne”

 1. Tja, det der med det frie valg er noget af en overdrivelse. Det forhindres i mange tilfælde af myndighederne ud fra nogle -til tider- modstridende forklaringer.

  I dagens Danmark må man for eksempel ikke sælge æg fra racehøns til konsum.. Man kan ikke få lov til at få sine racehøns salmonellakontrolleret! Så hvis man vil være med til at holde liv i de gamle racer og på den måde være med til at sørge for at bevare den biologiske mangfoldighed, så kan man ikke lovligt sælge ud af overskudsæg.

  Hvor er det frie valg for forbrugeren her.

  Et andet eksempel er salg af kød fra fjerkræ, ænder og kyllinger. Her må man ikke sælge fra stalddøren af slagtede kyllinger eller ænder, medmindre at de ikke er åbnet, altså med indvolde. Men jægere må gerne sælge ænder og fasaner renset og lige til at putte i ovnen… Så hvis man tager en opdrættet and, sætter den ud i en sø og skyder den så må man gerne sælge den ovnklar. Men altså ikke hvis anden hele tiden har været opdrættet.

  Hvorfor i alverden er en skudt and ikke “farlig” når en opdrættet and er?

  Det er myndighedernes måde at sørge for at de små producenter ikke kan sælge deres produkter og forbrugerne kan så kun købe deres jule- eller mortensand i supermarkeder hvor ænderne typisk stammer for kæmpestore (tyske) samlebåndsopdræt. Steder hvor der rutinemæssigt bruges antibiotika for at bekæmpe sygdomme, med en voksende resistens til følge og hvor der intet dyrevelfærd er.

  Hvor er det frie valg for forbrugeren her

 2. Det frie valg har ganske rigtigt trange kår i Danmark, men måske skal forbrugerne også gribe lidt i egen barm?

  Dit indlæg retter fokus på et interessant problem. Vores lovgivning er ret bagvendt på mange måder. Desværre er meget lovgivning også indrettet efter, at der skal sælges enorme mængder gennem detailhandelen. Der kan æg fra racehøns jo ikke være med, selv om det kunne være interessant at få muligheden som forbruger.

  Hvad kan vi gøre, for at få de spændende produkter ud til forbrugerne? Det kan jo fx fint lade sig gøre i et land som Frankrig?

 3. Vi er så heldig stillet at vi har en gaardbutik 2km herfra,hvor vi kan købe de lækreste Kyllinger(økologiske selvf.)de er store uden vækstfremmere,og kødet er mums.ligeledes køber vi lam og kalv og ungtyr der,kød med smag og dyrevelfærd skrives med stort på denne gaard,så lynopdrættet kød er ikke en ting vi vægter her i huset.hellere lidt dyrere pris end skodmad.
  vi handler også øko frugt og grønt i en anden gaardbutik
  og økoæg fra en lille udbyder.
  længe leve provinsen

Der er lukket for kommentarer.