Mynteis med chokoladestykker

Glem alt om After Eight. Her er muligheden for at imponere med en hjemmelavet is, der ikke lige kan fiskes op af supermarkedets fryser.

ca. 1 liter/ 4-6 personer

 • ca. ½ liter friske mynteblade
 • 2½ dl mælk
 • ½ 1iter fløde, delt i to
 • 200 g sukker
 • en knivspids salt
 • 6 æggeblommer 
 • 200 g mørk chokolade (50-70%)

Skyl myntebladene og put dem i en kasserolle. Overhæld mynten med mælken og 1/4 liter fløde. Varm op, men hold massen lige under kogepunktet. Mynte fra haven er stærkt, mens købt mynte kan være så mildt i smagen, at det er nødvendigt at blende massen, for at få en kraftig myntesmag. Lad massen køle af i minimum en halv time. Sigt derefter massen, og brug evt. et klæde, hvis mynten er blendet. Væsken skal være lysegrøn og uden stykker af mynte. Hvis du hælder væsken gennem et viskestykke/ saftsi, så husk at vride det godt, så alt smagen kommer med.

Hæld massen tilbage i kasserollen sammen med sukker og salt. Varm op (igen uden at koge) til alt sukkeret er opløst. Tag det af varmen.

Pisk æggeblommerne i en anden skål, og hæld, imens der piskes, den varme væske langsomt ned i, så æggeblommerne ikke koagulerer. Når der er blandet, hældes det hele tilbage i kasserolle.

Kasserollen sættes nu igen på varmen og varmes forsigtigt op til massen bliver tykkere. Massen bliver tykkere, og den får en anden lyd, når man rører rundt i den. Den er klar, når den kan dække bagsiden på en ske. (Bliver massen for varm, koagulerer æggeblommerne og bliver til små  klumper. Sker det, så hældes massen igen gennem et klæde.)

Tag gryden af varmen, og hæld den sidste 1/4 liter fløde i massen, for at køle ned, så restvarmen fra gryden ikke får æggeblommerne til at koagulere. Sæt massen i køleskabet

Når massen er helt kølet af, køres den i ismaskine eller hældes i en skål, og der røres i isen mindst en gang i timen, så den ikke fryser i nåle.

Når isen er ved at være frosset tilsættes den hakkede chokolade. Chokoladen tilsættes først tilsidst for at have chokoladestykkerne i relativ hel figur, og så træder isens flotte grønne farve også tydligere frem.

Når isen skal spises, tages den ud af fryseren et kvarter før servering og sættes i køleskabet.

3 tanker om “Mynteis med chokoladestykker”

 1. Undrer mig meget over at mynte opgives som rummål. Har du en angivelse af hvor mange gram, eller hvor mange planter mynte der skal bruges i stedet?

 2. Det er altid svært at opgive en præcis mængde krydderurter – en lille potte fra supermarkedet vil sikkert passe nogenlunde, men bruger du mynte fra haven er plantestænglerne længere og smagen kan være kraftigere. Der findes flere slags mynte, som alle er egnede til isen, men styrken varierer. Jeg fandt det rigtigst at opgive et rummål, men prøv med en lille potte mynte, så tror jeg, du rammer fint.

 3. Hej Anne.

  Jeg er spændt på om denne opskrift kommer tæt på den fantastiske “Menta” Gelato, som vi ivrigt spiser i Italien. Farven er svag grønlig. Ismaskinen er klar.. 🙂

Der er lukket for kommentarer.