Jeg har længe tænkt på en fransk kødtærte, jeg fik på en Maison Forestiére i Alsace. La Graine Johe må være pendanten til de to fede britiske damer, her har de dog ikke megen humor, men til gengæld er maden god.
En Maison Forestiére har for det meste mættende retter på menukortet, fordi publikummet oftest er vandrere eller skiløbere. Tourten var tilsyneladende restaurantens egen opfindelse, for da jeg forsøgte at finde en opskrift, lykkedes det ikke.
Jeg har selv skruet en sammen, og jeg synes, den kommer tæt på originalen. Tourte Forestiére betyder oversat skovriderens tærte, og foruden kød er der svampe og champignoner i tærten.
6 personer
- 1 kg hakket svine-kalvekød med 3-7% fedt
- 1-2 fintsnittede løg
- 2 fed hvidløg
- salt & peber
- 2 æg samt 1 æg til pensling
- 1 dl mel
- 2,5 dl mælk
- 250 g fintsnittede champignoner og svampe
- 3 plader butterdej
Rør farsen med salt og lad den stå et øjeblik, mens du ordner svampe, løg og hvidløg. Rør farsen med mel, mælk og æg. Tilsæt champignoner, løg, hvidløg og peber.
Fordel farsen i et tærtefad. Rul butterdejen ud til et låg, og læg den over farsen. Butterdejen pensles med æg, og tærten bages i ovnen i 45 minutter ved 180 grader. Egentligt bryder jeg mig ikke meget om butterdej, fordi den færdiglavede oftest smager af billig margarine. Låget holder på saft og kraft, og man kan jo evt. vippe låget tilside bagefter.
Serveres med salat og for eksempel dampede grønne bønner med vinaigrette.
Tip: Køb de danske champignoner. Efter min mening smager de danske champignoner af mere, måske fordi de polske champignoner er pumpede med vand.