Rapsolie med tilsat eventyr

Egeskov Rapsolie, bl.a. set i Kvickly

I sidste uge blev Heinzes Kogebog særligt udvalgt til at teste denne nye rapsolie, der netop er landet i butikkerne og fremstilles på Egeskov Slot.

Rapsolien markedsføres på, at den kun er tilsat eventyr, og jeg var da spændt på, hvordan sådan et koldpresset eventyr opfører sig i køkkenet.

Jeg testede olien i en salatdressing, hvor den havde en mild smag og ikke var så overvældende og kraftig, som en rapsolie kan være.

Ret beset vil jeg gerne have, at olie til salatdressing er smagsneutral, og det kunne olien fint leve op til.

Derefter stegte jeg frikadeller, og rapsolien sprøjter mindre end olivenolie. Blandt ernæringseksperter er der uenighed om, hvorvidt man kan eller bør  bruge rapsolie til stegning. Ved opvarmning ændres fedtsyrernes sammensætning, så måske handler jeg mod bedre vidende, men det virkede fint, og frikadellerne blev fantastiske.

Men hvad er det for noget med, at en skøn turistattraktion som Egeskov Slot pludselig begynder at fremstille rapsolie? Går det for vidt med det nordiske køkken og de lokale råvarer, og hvad var der egentlig i vejen med den importerede olivenolie? 

Der er naturligvis eventyret til forskel, og her synes jeg, at Egeskov Slot kunne have anstrengt sig mere. Bliver jeg lovet storytelling (“kun tilsat eventyr”), så vil jeg også gerne have det.

Jeg savner svar på en masse spørgsmål; Hvorfor er rapsolien koldpresset? Er det en særlig rapssort, de bruger? Er det fynsk raps? Greven er god til at fortælle sine historier, og dem er der god plads til her ved siden af hans signatur.

Rapsolien fra Egeskov Slot er ikke et luksusprodukt. Plastflasken er den samme type, som discount-supermarkederne sælger oliemargarine i. Det betyder, at den er let at dosere, men der er ikke meget lækkerhed over emballagen.

Det betyder, at olien næppe bliver at finde i gavekurve fra delikatessebutikker, men måske har greven på Egeskov Slot bare regnet den ud ved at få rapsolien solgt i de store supermarkeder, hvor der virkelig kan blive omsat nogle europaller med rapsolie. Velbekomme.

2 tanker om “Rapsolie med tilsat eventyr”

 1. Først og fremmest, rigtig mange tak fordi du havde lyst og lejlighed til at afprøve vores olie. Vi er så glade for, at du synes om den.

  Du stiller nogle spørgsmål, og de kræver nogle svar. Det kan godt være, at svarene kommer sådan lidt sammenblandet, men mange af svarene på dine spørgsmål hænger uløseligt sammen:

  Ja, hvad er det nu for noget med en turistattraktion, der sælger olie? For at gøre en meget lang historie kort, så begyndte vi her på Egeskov for et par år siden at lege med tanken om, at vi måske kunne producere noget CO2 neutralt olie, og så blive selvforsynende hvad angik opvarmning af slot, drivhuse, museer, etc. Projektet udviklede sig grundet en masse forskellige faktorer, og derfor producerer vi i dag 7.000 tons koldpresset rapsolie om året på vores egen fabrik. Olien sælges nu udelukkende til det danske fødevaremarked.

  Vi går på Egeskov meget op i nærhedsprincipper og miljø, og derfor presses vores olie udelukkende af fynske frø (det har vi vist også skrevet på flasken 😉 ). På denne måde undgår vi en masse unødig transport i forbindelse med produktionsprocessen, og er dermed med til at nedsætte forbruget af CO2. I den forbindelse skal vi være de første til at sige, at der ikke er noget som helst galt med olivenolie, men for os er det lidt skørt, at hente olie helt nede sydpå, specielt når vi nu selv kan producere et 100% rent dansk produkt, der er mindst lige så godt og sundt.

  Og når nu man har så meget af en fremragende olie (tro os, 7.000 tons er rigtig meget), hvorfor så ikke give de danske forbrugere glæden af det uden, at de skal betale en formue for det? Derfor emballagen. For os er der ikke nogen grund til at fordyre produktet ved at hælde det på en fin glasflaske. For os er det f.eks. vigtigere, at det er nemt at bruge og dosere olien. Derfor er der også tilbageløb på vores flaske. Det kan man ikke vist ikke få i en glasflaske. Så ja, det er korrekt, at vores produkt ikke fremstilles som et luksusprodukt, selvom vi ved, at olien er af aller højeste kvalitet; vi ser helst, at koldpresset rapsolie bliver lige så tilgængelig som gode danske kartofler. Rapsolie skal være folkelig og forhåbentlig til gavn for den danske folkesundhed.

  Og nu vi er inde på det; hvorfor koldpresning? Den danske raps er smækfuld af e-vitamin, smagfuld og har inde bag kimen en helt fantastisk smuk gul farve. Rapsen fortjener simpelthen en nænsom behandling. For os er raffinering derfor ikke et alternativ. Ved koldpresning bevarer vi den rapsens naturlige nøddeagtige smag og den smukke farve. Vi ønsker den rene vare, tilsætter derfor ikke noget, og tager ikke noget ud. Og så er vi vist ved det der med eventyret.

  Vi synes selv historien om vores koldpresset rapsolie er eventyrlig, og synes vi er sluppet rimelig godt fra det lille skriv på flasken, men måske tager vi fejl?

  Kom vi hele vejen rundt? Vi tror det, ellers hører vi gerne fra dig.

  Igen, mange tak fordi du afprøvede vores olie og tog dig tid til at vurdere den med ord.

  Eventyrlige hilsner
  Michael Ahlefeldt
  Egeskov

 2. Kære Michael.
  Mange tak for dit svar og fordi du deler lidt mere af historien om rapsolien med mig og bloggens læsere.

  Jeg håber, du fortsat vil udbygge fortællingen, for rapsolie er, som du selv konstaterer, relativt nyt i de danske køkkener.

  Jeg er sikker på, at du kan lære forbrugerne noget mere om, hvorfor rapsolien netop er så interessant. Det vil være dejligt at få mere indsigt i rapsoliens kendetegn. Hvorfor rapsolien er koldpresset? Nogen firmaer reklamerer med rapskimolie – er Egeskovs olie det? Og bruger I en særig sort af raps til olien?

  Måske var det en idé at bruge lidt af etikettens plads på at udbygge storytellingen?

  Mange hilsner
  Anne

Der er lukket for kommentarer.