Tal pænt om maden

I dag så jeg en tv-reklame, der fik mig helt op på kogepunktet.

Den Gamle Fabrik har fabrikeret en børnevenlig marmelade, der er blendet, så den er uden hele bær – eller klumper, som barnet i reklamen siger.

Og det er her, jeg er farer op. Klumper er per definition ikke lækre. De optræder i sovs, hvis man er uheldig. Men hvem lærer deres børn, at marmelade og yoghurt med frugtstykker indeholder klumper?

Det er helt i orden, at der er mad, man ikke bryder sig om. Til gengæld synes jeg ikke, at det er i orden at omtale maden negativt og nedladende. Måske er det ikke bevidst, når mange omtaler mad på den måde, men jeg vil gerne slå et slag for lidt mere sproglig bevidsthed om vores mad.

4 tanker om “Tal pænt om maden”

 1. Uh, det er en af mine kæpheste!
  Sidst svigermor var her sagde hun at den chili con carne jeg havde lavet så ulækker ud!
  Jeg røg helt op i det røde felt. Nu er hverken svigermor eller junior på 5 år i tvivl om at jeg ikke vil finde mig i at man taler sådan om mad jeg har lavet og at selvom man ikke kan lide maden, så er den ikke ulækker. Det er dælme godt gjort at jeg både skal opdrage på gamle og unge 😉

  Ang det med klumper, så har du ret i at de ikke er rare i sovsen, men når min søster og jeg om fredagen fik øllebrød hos mormor og morfar, så sang vi altid “øllebrød med klumper i, det er noget vi kan li'” 🙂
  Jeg er ikke selv vild med hele bær i fx jordbærmarmelade, så når jeg laver det selv, skærer jeg dem i mindre stykker. Men hvorfor skal så meget mad egentlig være så “klump”frit til børnene. De har vel tænder at tygge med?! Jeg kunne aldrig drømme om at købe det til min søn – han kan tygge eller undvære!

 2. @Britta – det glæder mig, at jeg ikke er den eneste sprogrøgter. Og jeg tror på, at vi allesammen bliver gladere af at tale pænt om maden, også selvom der er noget vi ikke bryder os om.

  @ Klidmoster – Præcis 🙂

 3. Ja, lad os endelig give børnene et endnu mere forvrænget billede af, hvad der er god mad… *argh*

  Der røg Den Gamle Fabrik lige et godt stykke ned på min liste, for det er da ringe markedsføring!

Der er lukket for kommentarer.