Brunkageis – en rigtig juledessert

Jeg er ikke så begejstret for ris á la mande, og da jeg er blevet gift med en mand, der heller ikke er, så måtte jeg finde en anden juledessert.

Heldigvis har vores familie taget godt imod brunkageisen. Brunkageisen kan sagtens laves efter juleaften, for det er faktisk en god måde at give brunkagerne det sidste pift, inden man skruer ned for lækkerierne i januar.

8 portioner

 • 8 pasteuriserede æggeblommer
 • 1 liter sødmælk
 • 1 vanillestang
 • 170 g sukker
 • 75 g knuste brunkager
 • 75 g finthakket mørk chokolade
 • evt. 2 spsk Cointreau

Flæk vanillestangen og kog den op sammen med mælken. Fisk vanillestangen op og lad mælken køle lidt af. Pisk imens sukker med æggeblommer, indtil det bliver næsten hvidt og sukkeret er opløst.

Hæld æggeblandingen i en tykbundet gryde og pisk langsomt mælken i, mens du varmer blandingen op. Pisk konstant og sørg for, at der kun er svag varme på blusset, for blandingen må ikke koge. Efter nogle minutter tykner blandingen, og når den kan dække bagsiden af en ske, er den klar.

Hvis du har en ismaskine, er det nu, den skal bruges. Ellers fyldes isen op i en skål og sættes i fryseren. Rør i isen mindst en gang hver halve time for at undgå, at den fryser i nåle. Resultatet bliver bedst, hvis du har en større skål, så isen kun skal ligge i et tyndt lag, da den fryser udefra (det tager ca. 2-2½ time at fryse denne portion is).

Når isen er ved at stivne, røres den hakkede chokolade, brunkagerne og evt. Cointreau i. Hvis du tilsætter det med det samme, vil fyldet falde til bunds.

Brunkageisen kan serveres med lun kirsebærsauce, men den går også an, som den er.

3 tanker om “Brunkageis – en rigtig juledessert”

 1. Jeg elsker ris a la mande, men en gang om året er nok 🙂 Jeg kunne godt fristes til at prøve denne is, den lyder ret så lækker….

  Godt nytår, Anne! Når nytåret er overstået, kan det hurtig blive marts 😀

  Mange hilsner
  Birthe

 2. Kære Birthe.
  Juledagene er simpelthen smuttet mellem hænderne på mig. Jeg håber, at du får en rigtig dejlig nytårsaften, og så må det da snart blive marts!

  Kh.
  Anne

  PS: Man kan godt lave brunkageis med en god købt vanilleis, hvis trætheden melder sig 🙂

Der er lukket for kommentarer.