Historien om den kogende vandhane og kajakken

I torsdags var jeg til et arrangement, hvor den kogende vandhane Quooker blev præsenteret af kokken Nikolai Tram.

Jeg har altid tænkt, at en vandhane med kogende vand var absolut nice to have, men langt fra need to, men jeg takkede ja til invitationen og tog til Kbh. for at blive lidt klogere.

Hjemmefra havde jeg glædet mig til at møde Nikolaj Tram, der bl.a. er en af grundlæggerne af NaCl. Han er en af de absolut ukrukkede kokke, der med stort smil delte ud af sine gode fif, der selvfølgelig havde Quookeren som omdrejningspunkt.

Tilberedning sous vide

Nikolaj Trams opskrifter var også anvendelige for os, der ikke ejer en Quooker eller en vacuum-maskine for den sags skyld. Ideen om at vacuumpakke kød eller fisk og tilberede det sous vide (betyder “under vacuum” på fransk), så man holder på saft og kraft, er ideel – ikke alene betyder det, at man ikke mister smagsstoffer, men man tilsætter heller ikke fedt i tilberedningen, men har essensen af den rene råvare.

Det smarte er, at man faktisk kan bruge almindelig køkkenfilm, som man ruller stramt om et stykke kød eller fisk. Har man en Quooker ved hånden, tapper man bare kogende vand og lader kødet/fisken trække, indtil det er nok – mindre stykker fisk skal have 4-6 minutter, mens mindre stykker kylling skal have ca. det dobbelte.

Den tilberedningsform gik rent ind hos mig, og det vil jeg klart eksperimentere med herhjemme.

Som optakt til madlavningen fik vi en lille gennemgang af Quookeren, som blev opfundet af en hollænder, der flygtede til England under anden verdenskrig for at undgå at komme i tysk uniform. Flugten gik over kanalen i en hjemmebygget kajak, og idérigdommen fortsatte med opfindelsen af Quookeren. Den kogende vandhane har været på markedet i Danmark siden 2004, og interessen er ifølge firmaet støt stigende.

Termokande med dyppekoger

Princippet bag Quookeren er en godt isoleret dyppekoger, og energiberegningerne viser, at den koster 160 kr. årligt i standby-forbrug og er konkurrencedygtig i forhold til at koge vand i en elkedel, hvis man bruger 1000 liter kogende vand om året. Jeg kunne umiddelbart godt forestille mig, at man bruger mere kogende vand, hvis man har det lige ved hånden, og i øvrigt har jeg aldrig betragtet det som et problem at have elkedlen stående på køkkenbordet…

Efter jeg kom hjem fra arrangementet, har jeg alligevel tænkt meget over, at det kunne være smart med en vandhane med kogende vand. Dels tilføjer det en ny dimension til begrebet instant kaffe, men vi kender også alle til at kigge på en gryde med vand, vi venter på at få i kog. Selvfølgelig er det også enormt praktisk med muligheden for at skolde skærebrætter og knive, men det er nok primært de mange minutter, der kan spares, der frister mig. Quookeren har en børnesikring, så jeg er slet ikke bekymret for, at uopmærksomme mennesker kommer til at vaske hænder under den kogende hane.

På ønskesedlen

Det der taler imod Quookeren er prisen, som lander et sted mellem 8.000-10.000 kr. afhængigt af hvilket blandingsbatteri, man vælger til den. Quookeren kan installeres i alle eksisterende køkkener, men der sælges flest til nye køkkener. Det er her, at den pludselig bliver nice to have, men skulle jeg have nyt køkken, så var den selvskrevet. Hvis man skal investere omkring hundrede tusind i et køkken, så kan udgiften bedre kamufleres. Meeen det er før sket, at jeg har sparet op og har investeret i køkkengadgets, så måske bliver Quookeren den næste, der skal gøre sit indtog i mit køkken.

I løbet af det næste år lancerer Quooker en hane, der kan integrere den almindelige vandhane og det kogende vand. Desuden er det muligt at få blandingsbatterier, der passer sammen, eller man kan vælge et Quooker blandingsbatteri med en anden overflade til det kogende vand, så det er tydeligt, at der er tale om en anden funktion.