Italiensk is i en fart

Her kommer opskrifter på fire nemme varianter af italiensk is

Jeg elsker italiensk is, men jeg når altså sjældent at få brugt de opskrifter, hvor man skal legere en isblanding og vente, til den dækker bagsiden af en træske. Det tager jo evigheder. Heldigvis kan husstandens nye ismaskine røre fantastisk is ud af blandinger, der ikke er varmet i evigheder.

Du kan også sagtens få god is ud af opskrifterne, selvom du ikke har en ismaskine. Det kræver bare, at du rører i isblandingen hvert kvarter i den tid, det tager at fryse isen – og accepterer en lille smule nåle i isen, men hellere lidt nåle i god hjemmelavet is end dårlig købeis, der ikke engang kan smelte …

Æblesorbet

Æblesorbeten smager næsten som gammeldags æblekage, og min mand talte henført om at tilsætte lidt knas – måske lidt knuste makroner på toppen, når den serveres. Smagsindtrykket blev også forstærket af, at den blev serveret sammen med vaniljeis, men det er også et rigtig fint match.

Man kan sagtens bruge købt æblemost til sorbeten, men så skal det være den gode most og ikke supermarkedsjuice af koncentrat. Jeg havde en portion af årets første æbler, der egentligt ikke smager af ret meget, men som er gode til mos. Så jeg kogte dem sammen med lidt citronskal og sukker, og siede saften fra. Mosen gemte jeg, for den er fin til yoghurt.

 • 2,5 dl vand
 • 1,5 dl sukker
 • 2,5 past. æggehvider/ ca. 2 bægre æggehvide
 • 4 dl god æblesaft/most

Begynd med at koge en sukkerlage: Kog vandet, tilsæt sukkeret og lad sukkeret blive opløst. Afkøl sukkerlagen. Pisk æggehviderne. Bland æblemost og sukkerlage og hæld det i din ismaskine. Tilsæt de stift piskede æggehvider og lad ismaskinen gøre arbejdet.

Hvis du selv skal røre isen, så fold æggehviderne i ismassen, inden du sætter den i fryseren. Æggehviderne er med til at gøre sorbeten blød og cremet.

Jordbæris

Hvis du har friske jordbær, er det selvfølgelig fantastisk, men man skal nu ikke undervurdere værdien af hjemmelavet is med “snydebær” fra supermarkedets fryser. Hvis du vil være helt sikker på at undgå bakterier, der kan give ondt i maven, så giv jordbærrene et kort opkog – 1 minut burde være tilstrækkeligt.

 • 2 dl piskefløde
 • 3,5 dl mælk (minimælk eller letmælk)
 • 3 past. æggeblommer/ ca. 2 bægre æggeblommer
 • 1 dl sukker
 • 400 g jordbær

Sukker og æggeblommer røres sammen. Mælk og fløde kommes i en gryde og bringes næsten til kogepunktet, fjernes så fra varmen, og sukker og æggeblommer røres i blandingen. Jordbærrene pureres og røres i blandingen. Smag isblandingen til – måske skal der lidt mere sukker, lidt syre (fx et par dråber citronsaft) eller lidt andet til. Det kunne være frisk citronmelisse, lidt hakket chokolade eller lidt Cointreau (ganske lidt, da alkohol jo ikke kan fryses). Hæld isen i ismaskinen og glæd dig til en fantastisk jordbæris!

Vaniljeis

Vaniljeis er en dejlig basisis, men igen skal du selvfølgelig være opmærksom på råvarerne. Vaniljeekstrakt giver ikke god is, men vaniljesukker med ægte vaniljekorn kan sagtens erstatte en vaniljestang. Hvis du er til den mere fyldige flødeis, så kan du tilsætte mere fløde end mælk, og hvis du gerne vil have en slankere is, så skift fløden ud med sødmælk.

 • 2 dl fløde
 • 3,5 dl mælk (minimælk eller letmælk)
 • 3 past. æggeblommer/ ca. 2 bægre æggeblommer
 • 1 dl sukker
 • kornene af ½ stang vanilje eller 3 tsk vaniljesukker

Fjern kornene af vaniljestangen med en skefuld sukker. Når du masserer vaniljekornene med sukker, så skilles de ad, så de ikke kommer til at ligge i en klump. Sukker, vanilje og æggeblommer røres sammen. Mælk og fløde kommes i en gryde og bringes næsten til kogepunktet, fjernes så fra varmen, og sukker og æggeblommer røres i blandingen. Hæld blandingen i ismaskinen og forbered, hvad du vil servere vaniljeisen til – måske lidt friske bær.

Italiensk basisis og tobleroneis

Egentligt kunne overskriften være børneis, for i denne basisopskrift kan du tilsætte lige nøjagtigt det fyld, du har lyst til. Det giver plads til fri fantasi og fortolkningerne er mange – ingen siger, at M&M’s eller hakkede nødder er det mest fantasifulde.

 • 2 dl fløde
 • 3,5 dl mælk (minimælk eller letmælk)
 • 3 past. æggeblommer/ ca. 2 bægre æggeblommer
 • 1 dl sukker
 • 100 g fyld efter smag og fantasi – fx hakket Toblerone, nødder, knuste småkager eller …

Sukker og æggeblommer røres sammen. Mælk og fløde kommes i en gryde og bringes næsten til kogepunktet, fjernes så fra varmen, og sukker og æggeblommer røres i blandingen.

Hvis du tilsætter fyld, der kan smelte, så vær opmærksom på, om du fx vil have en chokoladeis eller en is med chokoladestykker. Til chokoladeis tilsætter du fyldet til den varme isblanding. Til is med chokoladestykker afkøles massen, inden fyldet tilsættes. Husk at hakke fyldet, så du ikke får alt for store stykker – når stykkerne er frosne, kan de være hårde at bide i. Hæld blandingen i ismaskinen og glæd dig til at smage is efter ismagerens humør.

Ismaskinen fra Gaggia, som jeg bruger i disse opskrifter, kommer fra WhiteAway.com

 

2 tanker om “Italiensk is i en fart”

 1. Hej
  3 spørgsmål:
  1) Skal æggesnapsen hældes i den varme fløde/mælke-masse med det samme den kommer af blusset? (Tænker, om det måske er for varmt for æggeblommerne?)
  2) Skal ismassen piskes med en pisker til det tykner lidt, eller skal det røres i almindeligt, eller vendes i?
  3) Skal ismassen hældes i ismaskinen med det samme den er rørt sammen?

Der er lukket for kommentarer.