Test: Must-have for iselskere

Jeg har i mange år haft en gammel ismaskine – en af dem med en indsats, der skal fryses. Og når man skal planlægge sin islyst 36 timer i forvejen, så endte det hurtigt med, at maskinen bare samlede støv i kælderen. Derfor glædede jeg mig virkelig meget til at få Gaggia Gelateria ismaskinen fra WhiteAway.com til test. Gaggia ismaskinen udmærker sig nemlig ved at have en kompressor, så den kan lave flere portioner is i træk.

Dyret ankom med pakkeposten til mit arbejde – heldigvis en dag, jeg var i bil, for det er ikke en ismaskine af den diskrete slags. Kassen fylder som en mellemstor flyttekasse, og selve maskinen vejer 12,4 kg. Vel hjemme med maskinen kunne jeg læse mig frem til, at den skal hvile i 12 timer efter transport for at lade olie løbe ud af kompressoren – det er det samme princip som et køleskab. Desuden skal man bruge husholdningssprit til kompressoren, så det måtte jeg også ud og anskaffe, mens ismaskinen fandt sig tilrette.

Skålen til ismaskinen kan rumme 1 liter, men der piskes også luft i ismassen, så 0,5-0,75 liter er passende pr. portion. Brugsanvisningen til maskinen er meget overskuelig, og der er en håndfuld opskrifter – visse af dem er dog bare maskinoversat (passionsfrugter er fx blevet til lidenskab – men det forstår en iselsker jo godt). Jeg kan bedst lide is, der er mere mælke- end flødebaseret, og de medfølgende opskrifter er til den tunge side, så brug dem som en indikator for mængden og tilpas efter din smag.

Jeg kørte tre portioner is i træk på maskinen, og den havde absolut ingen problemer, så nu kan familien godt se frem til hjemmelavet islagkage. Måske var det forsigtighedshensyn, men jeg fyldte nyt sprit og vand på mellem hver portion, for det er små mængder, maskinen skal fodres med. Jeg har siden læst, at mange bruger billig vodka i stedet for denatureret sprit, som jo ikke hører hjemme sammen med fødevarer – det må jeg afprøve.

Forskellen i forhold til min gamle ismaskine er markant, for tidligere var det umuligt at lave mere end en liter is ad gangen, fordi skålen skulle fryses mellem de enkelte portioner is, og ismassen skulle være afkølet, fordi skålen ellers ville tø for hurtigt, og inden isen var frosset.

Gaggia-maskinen kan endda klare en varm mælke/fløde-æggemasse, så man behøver ikke at vente på, at isblandingen køles ned, inden den hældes i skålen. Maskinen kan bare køre fem-ti minutter længere.

Fra mælk til is på max. 45 minutter

Når du har fundet ud af, hvilken type is du vil tilberede og har ingredienserne klar, så gør ismaskinen klar. Hæld vand og sprit i det medfølgende bæger, montér skålen og sæt maskinen til at køle. Det tager fem minutter, som du kan bruge på at gøre ismassen klar. Når ismassen er klar, så hælder du den ned i maskinen, sætter timeren til 30 minutter og tænder.

Maskinen vil stoppe af sig selv, når tiden er gået, eller når isen er klar. Med afkølet ismasse tager det 30 minutter.

Ismaskinen er let at betjene og rengøre, og det er et meget stort plus. Den fylder en del, og prisen er i den ende, hvor det er en god gaveidé til et bryllup eller en rund fødselsdag. Eller hvis du vil forkæle dig selv. Jeg tror, at ismaskinen vil blive brugt en del i min husholdning, for der er en god del barnlig fascination over at teste egne ideer – ingen siger, at man skal stoppe ved vaniljeis med tilsat knas.

Så anbefalingen herfra er klokkeklar: Du kan godt rydde en halv meters hyldeplads til Gaggiaen og glæde familien med hjemmelavet is. Gaggia Gelateria ismaskinen koster 2.695 kr. inkl. fragt hos WhiteAway.com. Man kan købe ekstra skåle til maskinen, men jeg oplever det ikke som nogen stopklods, at der kun er en enkelt skål.

Til gengæld vil jeg ikke anbefale noget at købe en ismaskine med en skål, der skal fryses inden brug. Den type maskiner koster omkring 500 kr., men glæden er begrænset. Så hellere røre din is i en plasticskål i fryseren hvert kvarter, indtil du har råd til en ismaskine med kompressor.

Opskrifter fra de første dage med Gaggia’en følger her på bloggen …

7 tanker om “Test: Must-have for iselskere”

 1. Gaggia er en dejlig maskine. Jeg er enormt glad for min. Jeg har aldrig brugt andet end billig vodka til at hælde i inderskålen. Inden jeg købte den googlede jeg en del og var lidt betænkelig ved at skulle hælde en væske ned, og sætte skålen oven i, men i praksis er det ikke noget problem, og rengøringsmæssigt er det nemt at kunne fjerne skålen.
  Efter ca et års brug satte blæseren sig fast i min, og jeg måtte skille maskinen ad og smøre lejet på blæseren. Den er nem at skille ad, men kræver en speciel bit til nogle af skruerne. Når man kigger på nettet er det meget forskelligt hvor meget is, der står, der kan være i maskinen. I praksis er 1 liter færdig is passende.

 2. Åh, den ser skøn ud. Jeg fylder rundt i år, så måske er det den, der skal stå på ønskesedlen… 🙂

 3. Dejligt at læse de positive kommentarer til ismaskiner. Jeg vil dog fraråde at bruge husholdningssprit som kontaktvæske. Husholdningssprit eller denatureret sprit er nemlig tilsat ‘brækmiddel’ for at forhindre, at det bruges som billigt rusmiddel. Og ulykken ville være, at man kom til at spilde et par dråber ned i ismassen.
  Personligt bruger jeg en gammel slave-vodka, som ellers havde gemt sig bagest i skabet.

 4. Hej Camilla.
  Det synes jeg selv ville være et godt gaveønske. Og for en enkelt gangs skyld kan gavegiveren selv se frem til at få glæde af resultatet. Din solbæris ser ganske forrygende ud, og den tror jeg, at ismaskinen skal teste, når den kommer hjem 🙂

  Mange hilsner
  Anne

 5. Hej Morten.
  Tanken om denatureret sprit er ikke ret tiltalende. Og faktisk synes jeg, at min jordbæris lugtede lidt af sprit, men et er jo også uundgåeligt at komme til at røre ved ydersiden af skålen, der har været i kontakt med spritten. Det undrer mig bare, at vodka ikke er nævnt med ét ord i brugsanvisningen til maskinen. Lad os håbe, at kommende Gaggia-ejere læser med her 🙂

  Vh.
  Anne

 6. Hej Jan.
  Jeg synes ikke, det lyder så sjovt at blæseren satte sig fast i din maskine, men det lyder godt, at den kunne fikses. Til gengæld er jeg helt enig med dig i, at der findes mange forskellige bud på, hvor meget is, der kan være i skålen. Jeg har kørt med 1 liter færdig is, men så kan skålen heller ikke rumme mere, og det tog selvsagt lidt længere tid at fryse isen.

  Vh.
  Anne

 7. Der er generelt en del forvirring omkring, hvor meget is der kan være i skålene på disse maskiner. Det skyldes måske, at der er mange måder at opgøre det på, nogle angiver vægt andre volumen, nogle taler ismasse – andre færdig is, hvilket jo i sig selv er forvirrende, idet ismassen typisk udvider sig 30-40% under indfrysningen.

  Jeg driver Gelateria.dk, hvor vi sælger mange ismaskiner og her har vi fået spørgsmålet rigtigt mange gange, bl.a. i forhod til Nemox Gelatissimo maskinen. Svaret er, at begge maskiner indeholder 1,4 liter væske til kanten af ekstra skålen, i praksis vil jeg ikke anbefale af lave mere end 1,2 liter færdig is, hvilket svarer til ca. 700 ml. ismasse.

  Vh. Morten, Gelateria.dk

Der er lukket for kommentarer.