Æbleabstinenser – saftig æblekage i bradepande

Æblesæsonen er i fuld gang, og jeg har brugt de sidste fjorten dage på at nyde de første Discovery-æbler. Jeg kan blive helt salig over de første danske æbler, der med flotte pink kinder og hvidt frugtkød sætter sæsonen i gang med sprødt bid og en eftersmag af ananas!

I min have er der fire æbletræer. Desværre ville en godhjertet genbo for fire år siden gøre os en nabotjeneste. I stedet for at fælde de to træer, der var gået ud og beskære de sidste to, så blev alle fire træer lagt brutalt ned med en motorsav – og efterladt på min græsplæne.

Værkstøjskassens bedste bud på hjælp til at fjerne æbletræerne var en fukssvans. Jeg var ulykkelig og rasende. De to træer havde forsynet mig med gode æbler i rigelig mængde, så det har været nogle tamme frugtår siden. Heldigvis fik vi senere samme år fire nye æbletræer, og de få æbler, de spæde træer bærer, bliver behandlet med stor ærbødighed.

Min opmærksomhed på den danske frugt i supermarkederne har siden været markant øget, og jeg synes, det er ærgerligt, at de danske æblers supermarkedssæson er så kort. Men heldigvis er der stadig frugtplantager at finde. Og historien om æbletræsmordet har også skaffet mig adgang til æblerov hos venner og bekendte.

Engang havde jeg en chef, der sagde, at “når livet er godt, går jeg på bare tæer blandt mine æbletræer, og bagefter bager jeg æblekage til mine kolleger.” Nabolagets katte forhindrer mig i at gå barfodet blandt mine æbletræer, men her kommer opskriften på en let og aldeles lækker æblekage i bradepande.

1 stor bradepande
– halvér opskriften, hvis den skal passe til en mindre bradepande (24 gange 32 cm)

Dej:

 • 300 g smør
 • 500 g sukker
 • kornene af 1 stang vanilje
 • 2 tsk sukker
 • 8 æg
 • 2,5 dl mælk
 • 500 g hvedemel
 • 2 tsk bagepulver

Fyld:

 • Æbler i både
 • 150 g sukker
 • 100 g hakkede mandler (smuttede, hvis du gider)
 • evt. 2 tsk kanel

Pynt:

 • 3 dl abrikosmarmelade –
 • citronsaft

Flæk vaniljestangen og brug 2 tsk sukker til at fordele vaniljekornene. Pisk smør, sukker og vanillekorn sammen og tilsæt æggene ét af gangen. Bland mel med bagepulver og vend det i dejen. Rør mælken i dejen.

Beklæd ovnens bradepande med bagepapir og fordel dejen. Fordel æblestykkerne og drys sukker-kanelblandingen og mandlerne over.

Kagen bages midt i ovnen ved 175 grader i ca. 30-40 minutter.

Imens smeltes abrikosmarmeladen i en lille gryde med lidt citronsaft. Hvis der er hele frugtstykker i marmeladen, er det en god idé at purere den med en stavblender. Når kagen er bagt, glaseres den med marmeladen. Sæt den i ovnen igen, og bag endnu 5-10 minutter.

Tag kagen ud, og lad den afkøle næsten helt, før den skæres i firkanter.

TIP: Hvis du har æblegelé i køleskabet, så kan du også glasere kagen med den.

6 tanker om “Æbleabstinenser – saftig æblekage i bradepande”

 1. Hej, og tak for en god opskrift. Lige et spørgsmål: de to tsk sukker, der er nævnt under mælken, skal de bare lægges til de 500 gr. sukker der allerede er nævnt, eller hvordan?
  Hilsen Anton

 2. Hej Anton.
  De to tsk sukker er oveni de 500 g, og de er gode til at skille vaniljekorn ad med. Hvis du blander vaniljekornene med lidt sukker, så bliver vaniljen fordelt jævnt i dejen.

  Mange hilsner
  Anne

 3. Og jeg har lige skrevet en linje mere til opskriften, så det fremgår klart. Tak fordi du var opmærksom!

 4. Hej Anne. Hvor mange æbler bruger du cirka til en stor bradepande? Det ser ud til at være en lækker og nem kage, så den skal helt klart afprøves.

Der er lukket for kommentarer.