Mens maven bliver større og større, og jeg har mistet evnen til at afstandsbedømme og rager ting ned på må og få, så har jeg alligevel fået lavet en del mad til fryseren.
Her kommer der en opskrift på den skønneste gryderet, der passer til august-oktobervejr – den kan sikkert også spises i solskin, men jeg synes, at simremad og regnvejr passer godt sammen.
Egentligt skal der en flaske bourgogne-vin i retten, men den kan sagtens laves med en billigere rødvin.
Boeuf Bourguignon
Passer til 10-12 sultne voksne, men kan fryses.
- 2 kg okseklump eller oksebov
- 1 dl hvedemel
- 250 g bacon i tern
- 4 løg
- 4 porrer
- 6 gulerødder
- 1 kg champignons
- 1 stort glas cognac
- 1 flaske rødvin
- 3 fed hvidløg
- 1 bouquet garni (persille, timian, laurbær bundet sammen)
- salt og peber
- Smør og olivenolie til stegning
- lidt friskhakket persille som grønt drys inden servering
Skær oksekødet i tern og krydr kødet med salt og peber.
Skræl gulerødderne og skær dem i grove stykker. Vask porrerne og skær dem julienne. Skær roden af champignonerne og vask dem, hvis det er nødvendigt, inden de halveres. Pil og hak løg og hvidløg.
Kom en stor skefuld smør og en god sjat olivenolie i en tykbundet gryde. Brun kødet og tilsæt baconen. Drys med mel og tilsæt rødvinen og cognacen. Tilsæt grøntsagerne og bouquet garni. Lad retten simre under låg i omkring 2 timer, eller indtil kødet er mørt.
Retten kan evt. jævnes med lidt meljævning, hvis saucen er meget tynd.
Servér retten drysset med hakket persille og med nudler eller kartoffelmos, groft brød og en grøn salat.
Tip: Portionen er stor, fordi retten er fryseegnet. Og det er fantastisk at hive en boks op af fryseren på travle dage i stedet for at fange en frossen pizza i supermarkedets køledisk.
Uhh, jeg elsker Boeuf Bourguignonne. Det smager bare så godt. Vokser maven? Er der småfolk på vej?
Hej Camilla.
Ja, jeg ruger på en lille dreng, der efter planen kommer i begyndelsen af oktober. Men det må gerne ske før – selvom jeg har verdens bedste undskyldning for at spise lækre ting i lange baner, så føler jeg mig i stigende grad som en strandet hval!
Kh.
Anne