Til granatæblefest hos Amer

Amer Mansour, der er palæstinenser fra Libanon, arbejdede i en årrække som kok og tjener i familiens restaurant i Dubai.  Hjemadressen er i dag Odense, hvor Amer er et kendt ansigt i frugt- og grøntboden ”Mango”i Bazar Fyn.

Granatæblesæsonen er lige begyndt, og det var anledningen til, at Amer i dag inviterede til granatæblefest i Bazar Fyn i Odense. Der var smagsprøver på en række af de retter, som Amer tryller med i sit køkken, og indimellem smagsprøverne kom Amer også med gode råd til at anvende granatæblerne.

Hos Mango i Bazar Fyn kan man få nogle af Amers opskrifter, men i det ny år udkommer Amers kogebog med opskrifter fra Mellemøsten. Det er mad med farve, smag og masser af grøntsager, så selvom den ikke rammer julehandlen, så skal vi nok være mange, der gerne vil have den på hylden.

Granatæblerne fås i to varianter – de sure og de søde. Begge slags er fantastiske, men til hvert sit formål. De syrlige, højrøde granatæblekerner er gode i det salte køkken, og kan også fint bruges sammen med de råvarer, vi har på vores breddegrader. Rødkålssalat eller fintsnittet grønkål går godt sammen med granatæbler og nødder.

De søde granatæbler har lyse kerner, og er gode at spise som de er. Måske sammen med ost eller andre af de dejlige tørrede frugter, vi nyder om vinteren – abrikoser, figner og dadler.

De syrlige granatæbler er gode til at sparke liv i ting, og det udnytter Amer fx i sin græskarsuppe, som var en af dagens smagsprøver. Farvestrålende orange græskar giver forventning om smagsoplevelse, men græskar er efter min mening en lidt tam og fad omgang, der virkelig skal have smag tilført fra andre ting.

Det er et rigtigt godt eksempel på, hvordan vores nordiske råvarer kan udnyttes på en rigtig god måde sammen granatæblerne fra sydligere himmelstrøg. Og hvem kan ikke bruge en hilsen fra sol og sommer i en grå og kedelig november.

3 tanker om “Til granatæblefest hos Amer”

  1. Det lyder rigtig spændende. Jeg holder meget af granatæbler – de smager godt og er utrolig smukke – og så passer de godt til den mørke vintertid 🙂

  2. Granatæbler er vidunderlige, men sig mig lige: kan man se udenpå et granatæble, om det er den ene eller den anden slags? 🙂

    Jeg bliver så skuffet, når jeg får hul på et granatæble og det er de “kedelige” (de søde) kerner…

    Lise

  3. Jeg mener godt, at man kan se på granatæbler, hvilken slags de er – faktisk mener jeg, at de lyse er de søde/blege og de knaldrøde granatæbler er de røde kerner/syrlige. Jeg er lidt i tvivl om sorter fordelt over sæsonen, så jeg har spurgt Amer, om han ikke lige vil kommentere også. Jeg håber, han kigger forbi 🙂

Der er lukket for kommentarer.