Barndommens bløde honningkagehjerter

Det startede med en besked på Facebook fra en kollega, der gerne ville have honningkager i november, før bagerne havde dem på hylderne. Jeg regnede med, at det ville være en smal sag at fikse nogle honningkagehjerter i en fart, men jeg blev klogere.

Honningkagedej skal modnes ligesom surdej, og jeg fik indtryk af, at jeg allerede efter sommerferien skulle have truffet beslutningen om julebageriet. Heldigvis var der råd og opskrift at finde hos Anarkisten, og jeg fik rørt en dej, som fik lov at modne i køleskabet i en god uges tid. Faktisk stod den der akkurat så længe, at min mand troede, at jeg havde glemt en boks med mad, der sikkert var moden til dagrenovation.

Honningkagedejen rørte jeg på røremaskine, så det var ingen sag, men der skal nok lægges armkræfter i, hvis den skal klares uden maskinkræfter. Dejen var efterfølgende meget elastisk og dejlig at arbejde med. Jeg rullede muligvis honningkagerne lidt tyndt ud. De hæver lidt i ovnen, men dejen skal være en halv centimeter tyk.

Anarkistens opskrift er rigtigt god, så lav en dobbelt portion med det samme:

Ca. 30 honningkagehjerter

 • 500 g honning – spørg en biavler efter 2. sorterings bagehonning, som er billig, men perfekt til formålet
 • 250 g smør
 • 500 g hvedemel
 • 4 tsk kanel
 • 2 tsk st ingefær
 • 2 tsk st nelliker
 • fintrevet skal af to usprøjtede citroner
 • 3 tsk potaske og 4 spsk vand
 • Glansbilleder til pynt

Fremgangsmåden til honningkagerne er omtrent den samme, som til brunkager:

Honning og smør smeltes sammen i en gryde og bringes i kog. Derefter hældes blandingen over mel, krydderier og citronskal, og dejen røres sammen. Når dejen er lunken, opløses potasken i kogende vand og røres i dejen. Her skal der bruges arm- eller røremaskinekræfter, så dejen bliver rørt glat og elastisk.

Anarkisten anbefaler, at man lader dejen hvile i køleskabet i et døgn en en lufttæt boks, og andre opskrifter, jeg har læst, anbefalede minimum 14 dage. Fordelen ved en dej, der skal hvile er, at du kan lave den i et ledigt øjeblik, og en anden dag invitere børnene med til familiehygge i køkkenet og lade dem få glæde af det hurtige resultat.

Når du er honningkage-klar, rulles dejen ud i en halv centimeters tykkelse på et meldrysset bord. Stik kagerne ud med forme efter humør. Kagerne skal have 200 grader i 10-12 minutter, og som med alle andre småkager, så skal du holde øje med ovnen, så de kun bliver brune og ikke brændte i kanten.

Overtræk:

Jeg overtrak honningkagerne med chokolade, og i stedet for bagerens vekao-overtræk, brugte jeg en god mørk chokolade. Jeg fandt dog ud af, at der ryger en del chokolade til overtræk ved at dyppe hjertet direkte i den smeltede chokolade. Det gav den flotteste overflade, men de fleste af kagerne måtte leve med penselstrøg i overtrækket.

Til gengæld havde jeg glansbilleder til kagerne. Ganske som barndommens honningkagehjerter. Bare meget bedre.

Chokoladeovertræk: 100 g god mørk chokolade (smelt 2/3 dele af chokoladen i en tykbundet gryde ved svag varme. Når chokoladen er smeltet, fjernes gryden fra varmen, og den sidste 1/3 røres i og temperer chokoladen, så overtrækket bliver blankt)

Æggehvideglasur: Alternativt kan man lave en æggehvideglasur af 1½ past. æggehvide (1 bæger), der røres sejt med 250 g flormelis og ½ tsk citronsaft. Der skal røres i noget tid, før glasuren bliver sej, og man skal være tålmodig, for det er først, når glasuren er sej, at du kan skrive og lave mønstre med den.

5 tanker om “Barndommens bløde honningkagehjerter”

 1. Der kan man se – jeg vidste faktisk ikke, at honningkagedej skal modne i længere tid. Det må jeg prøve på et tidspunkt. Kan dog ikke nå det med den portion, jeg skal bage i weekenden.

  Og de ser helt rigtige ud, dem du har lavet. Elsker at du har puttet glansbilleder på 🙂

 2. Jeg anede det heller ikke, men nogengange kan uvidenhed også være godt. Dine kager bliver sikkert også fine – bare lad være med at fortælle dejen, at den skulle have modnet 😉

Der er lukket for kommentarer.