Gylden kvædegelé

Min nabo kom forbi med en pose kvæder fra haven, og der spredte sig en meget aromatisk duft i mit køkken, mens jeg prøvede at finde en opskrift på kvædegelé. Kvæderne duftede parfumeret og lidt af æble. Jeg fik naboens opskrift, og det er heldigvis meget let at lave kvædegelé, som er en oplagt idé som værtindegave.

Ca. 4 glas

  • 1 kg kvæder
  • 750 g sukker
  • 2 spsk citronsaft
  • fintrevet skal af ½ citron
  • evt. krydderier: to stjerneanis eller 1 stang vanilje og 1 stærk chili
  • evt. Atamon til glassene

Vask kvæderne godt og skær dem i kvarte. De skal ikke skrælles, og kernehuset skal ikke fjernes, for her findes pektinen, der får geleen til at stivne helt uden hokus pokus. Kvæderne kommes i en gryde og dækkes lige akkurat med vand. Kog kvæderne i ca. 25 minutter og rør undervejs i gryden, så kvæderne bliver til en grov mos.

Når kvæderne er kogt ud, hældes mosen igennem en saftsi eller et viskestykke. Det tager tid for saften at løbe fra, så lad være med at kigge på det, men lad det passe sig selv.

Saften varmes op og tilsættes sukker og evt. krydderier. Skum grundigt af. Lav geleringstesten: Tag et par dråber og læg på en tallerken, som du sætter i køleskabet. Efter få minutter kan du se den konsistens, geleen får, og du kan vurdere, om den er klar eller skal have lidt længere. Hvis geleen er klar, så tager du gryden af varmen og gør glassene klar, mens geleen køler lidt af.

Syltetøjsglassene skoldes med kogende vand, og du kan evt. også skylle glassene med et par teskefulde Atamon – hæld lidt Atamon i glasset, luk låget og ryst. Den overskydende Atamon hældes i næste glas osv.

Hæld geleen på glas, og brug geleen på en ostemad, til pandekager, som tilbehør til vildt eller overtræk på frugttærter. Og brug geleen som værtindegave. Det er umådeligt let at lave en stor portion, når man er i gang, og selv om det tager tid at lave geleen, så er den aktive indsats i køkkenet ikke så omfattende.

3 tanker om “Gylden kvædegelé”

  1. De sidste par år har jeg tiltusket mig lidt kvæder fra en af gemalens kolleger, og det er en meget fascinerende råvare! Jeg kan anbefale den marmelade, jeg har lavet på et tidspunkt, hvis du har mod på at prøve en dag. Utrolig smuk gelé du har lavet 🙂

  2. Kvædemarmelade lyder også dejligt. Nu har jeg ikke kigget på din blog, men har du en opskrift? Ellers må jeg huske at spørge dig til næste år 🙂

Der er lukket for kommentarer.