Æblesmør (Apple Butter)

 Æblesmør er alsidighed på glas. Det er i al sin enkelhed æbler kogt med sukker, eddike og de krydderier, køkkenet og fantasien byder på. Æblesmør kan bruges som pålæg på brød, som fyld i kager eller som indspark i det salte køkken, hvor det fx klæder svinekød rigtig godt.

Det lækre æblesmør kan sagtens laves af let umodne æbler, for her er pektinindholdet højt, og det hjælper med at gelere massen, så den bliver smørbar.

Æblesmør tager tid at lave, men den største del af tiden passer gryden sig selv, så lad dig ikke afskrække.

Jeg har lavet æblesmør uden store mængder krydderier, men der er spillerum, og du skal ikke holde dig tilbage.

2 glas

  • 1 kg æbler
  • 1,5 dl vand
  • 1 dl æbleeddike
  • ca. 400 g sukker

Krydderier efter smag og humør, fx 1 vaniljestang og 1 stang kanel. Andre gode krydderier kunne være kardemommekapsler, hel allehånde, hele nelliker, tørret chili, lakridsrod eller stjerneanis.

Vaniljestang og kanel er let at fiske op, men små hele krydderier kan du med fordel putte i et teæg af metal, så du let kan fange dem igen.

Vask æblerne og fjern stilk og blomst samt evt. brune pletter. Æblerne skal endeligt beholde kernehuset og skrællen, for der sidder pektinen, der hjælper med at få æblesmørret til at stivne.

Æblerne hældes i en gryde sammen med væsken og simrer i ca. 45 minutter, eller indtil de er møre. Det afhænger af hvilken sort, du har fået fat i, og hvor modne de er. Nogle æbler koger ud på under 20 minutter, mens andre skal have næsten en time.

Hæld æblegrøden gennem en sigte, så du får kerner, kernehus og skræl siet fra.

Den fine æblepuré tilsættes nu sukker og krydderier og simrer i ca. 1½ time. Du kan sagtens lade æblesmørret simre endnu længere. Det kan blive næsten helt sort og meget koncentreret, eller du kan stoppe, når det er kastanjefarvet og lidt mere lindt.

Tjek om æblesmørret er færdigt: Når du hælder en skefuld på en tallerken og trækker bagsiden af en ske igennem massen, må den ikke flyde sammen.

Hæld æblesmørret på skoldede glas og nyd din indsats. Du kan evt. skylle glassene i Atamon eller med lidt spiritus, fx æblebrændevinen Calvados. Æblesmørret kan gemmes længe, fordi sukkerindholdet er højt.

2 tanker om “Æblesmør (Apple Butter)”

Der er lukket for kommentarer.