Kvædebrød

Enten hader man kvæder, ellers også elsker man dem. Der er tilsyneladende ingen gylden middelvej.

På min barndomslegeplads omkring en kirke er der blevet plantet æblekvædetræer. Nogen mener, at slangen i Paradisets Have ikke lokkede Eva med et æble, men med en kvæde. Kvæder på vores breddegrader kan man ganske simpelt ikke bide i, for de er stenhårde, selv når de er modne. Til gengæld dufter de fantastisk aromatisk af æbler, efterår, lidt af kardemomme og lidt af peber. Og ja, forbuden frugt smager dejligt. Jeg kunne se, at kvæderne fik lov til at falde på jorden, så jeg snuppede en posefuld, som nu er blevet til kvædebrød og æble-kvædesorbet.

De små kvæder, som mange har på buske i deres haver, kan sagtens bruges i stedet. Der er jo grænser for, hvor mange kvæder man kan stoppe i en juledekoration eller på en dørkrans.

Kvædebrød

Kvædebrød er en form for konfekt. Du kender sikkert det “abrikosflæsk”, man kan købe op til jul. Kvædebrød er lidt i familie med det. Konsistensen er omtrent den samme, men smagen er helt anderledes. Normalt drysser man kvædebrødet med perlesukker og nyder det, som det er – eller som tilbehør til ost. Men man kan også overtrække stykker af kvædebrød med mørk chokolade.

 • 1 kg kvæder
 • vand så det dækker
 • god tid

Vask kvæderne og gnid dem. Hvis de har et dunet lag, så skal det gnubbes af. Skær kvæderne i kvarte, og lad dem beholde kernehus og skræl. Fyld dem i en gryde, dæk dem med vand og lad dem koge under låg i ca. 60 minutter, eller indtil de er møre.

Når kvæderne er møre, hældes de gennem en finmasket sigte. På den måde sikrer du også, at de grove korn, der kan være i kvæderne – ligesom pærer kan have det – bliver holdt ude af dit kvædebrød.

Nu har du en fin beige puré, som skal koges med sukker, indtil den bliver ravfarvet og rødlig.

Pr. liter puré:

 • 800 g sukker
 • Saft af 1 ctron – i nødstilfælde et godt klem på den gule bold
 • Perlesukker, rørsukker eller almindeligt sukker til at rulle de færdige stykker i

Hæld sukker og citronsaft i pureen og lad den simre ved svag varme uden låg i ca. 60 minutter. Kom bagepapir på en bageplade eller en bradepande og fordel mosen på bagepapiret.

Kvædebrødet skal stå tørt, og det tørrer i løbet af tre til otte dage ved stuetemperatur. Efter et par dage drysses kvædebrødet med sukker, og du kan vende det om, så det kan blive gennemtørt.

Tip 1: Jeg satte mit kvædebrød på et bord foran en radiator. Jeg dryssede med sukker efter tre dage og vendte med lidt behændighed kvædebrødet over på en anden bageplade, trak bagepapiret af og dryssede med sukker på den anden side og lod det tørre tre dage mere. Når kvædebrødet er rigtigt tørt, skæres det i mindre stykker og gemmes i kagedåser, og de enkelte lag adskilles af bagepapir drysset med sukker.

Tip 2: Hvis du vil overtrække dit kvædebrød med chokolade, så skal du ikke drysse det med sukker. Og det skal tørre endnu længere, for ellers smelter det eller gør chokoladen grå. Men det smager fantastisk – konsistensen er  lidt som en luksusudgave af Maritzastænger.

 

2 tanker om “Kvædebrød”

 1. Fedt indlæg. Mangler bare et billede af en rå kvæde, da jeg ikke aner, hvad det er – ukultiveret, jeg ved det. Heldigvis har vi Google. 🙂

 2. Det er da også dårlig stil, at jeg ikke fik taget billeder, inden jeg kogte dem. Der er et billede af japankvæder her
  Et billede af æblekvæderne må du have tilgode 🙂

  Kram
  Anne

Der er lukket for kommentarer.