Om forfatteren

Hvis det virker, så skal du ikke gøre noget. Mormor-dyderne lever i bedste velgående i mit køkken.

Jeg hedder Anne Heinze og er 44 år. Jeg er en moderne kogekone, og jeg startede min blog, da jeg arvede min mormors kinabog med sirligt håndskrevne opskrifter. Min mormor drev under anden verdenskrig et pensionat, og hun vidste, hvordan hun fik det bedste ud af de råvarer, hun havde til rådighed. Den holdning har jeg taget til mig, og jeg bruner, braser, bager og steger. Mine venner griner ofte af min landhusholdning i Odense C, men de spiser gerne med, og fordelen ved min viktualiekælder er, at jeg altid kan finde middag til otte personer på en halv time.

Jeg er en af de heldige, der har lært at sætte pris på mad hjemmefra. Jeg fik lov at komme legende til madlavning i min mormors køkken, og jeg er så heldig at have en fransk bonusfamilie i Alsace, der alle er fantastiske kokke, og i mit barndomshjem satte mine forældre også en høj standard. Jeg har lært at smage på mad og sidde pænt ved et bord, og derfor kom jeg fra en ganske tidlig alder med ud at spise på gode restauranter og lærte, at god mad er mange ting.

De første forudsætninger for at lave god mad er kritisk sans, ordentlige råvarer og god hygiejne. De gode råvarer findes derude, men tit er det nødvendigt at spørge efter dem, og hvis du skal have noget ordentligt ud af dem i køkkenet, så er mormor-dyderne stadig gangbare: Hold kød og grønt adskilt, og vask dine karklude ved mindst 60 grader.

Når jeg laver mad, foregår det sjældent efter målfaste opskrifter. Der kan sagtens pilles en ingrediens ud eller tilføjes en anden. Kun når det drejer sig om desserter, skal man følge en opskrift slavisk. Ellers skal man smage, snuse og nyde.

Mad med holdning

Jeg har klare holdninger til det, jeg putter i munden, og jeg er nok en mere kritisk forbruger end de fleste.

Jeg vil gerne have ordentlige råvarer og sikre, at der er noget at bygge videre på i næste generation. Derfor deltager jeg heller ikke i hylekoret, der skælder ud på landbrug og fødevareindustrien, for jeg ved godt, at jeg kan få stort set det, jeg gerne vil have. Hvis jeg beder om det og betaler for det.

Jeg prioriterer at købe lokale fødevarer, uanset hvor i verden jeg befinder mig. Det er godt for klimaet, men i øvrigt har jeg aldrig mødt en fødevareproducent eller landmand, der ikke havde lyst til at fortælle om sin produktion. Og som forbruger vil jeg gerne interessere mig for maden i stedet for at handle efter halve sandheder og fordomme. Derfor er jeg ikke en bange forbruger, og jeg nyder min mad med god samvittighed.

For nogle er måltider et nødvendigt onde, men for mig er mad ren og skær nydelse. Jeg bliver ikke glad af at spise mad, der kun fungerer som brændstof. Mad er et dejligt samlingspunkt, og måltider skal ikke bare overstås.

God mad koster ikke mere

Alle har råd til at spise ordentligt. Årstidens grøntsager og billige udskæringer af kød er tilgængelige for de fleste. Jeg læser varedeklarationer og køber de produkter, der er mindst forarbejdede. Neutralt marineret kylling har aldrig haft adgang til mit køkken, for jeg kan godt selv tilsætte salt til min mad. God mad kan sagtens være billig mad. Og god mad kan også være hurtig mad. Nogle gange kan det også være en idé at investere tid i at lave mad og så spise det samme to dage i træk.

Kager og desserter fylder godt i min kogebog. Det er det ikke meningen, at de skal i den daglige kost. Men når der skal være fest, så lad der være fest! Det gør faktisk en forskel, om man bager med smør eller margarine, og når det nu er en sjælden fornøjelse, så synes jeg, du skal vælge den, der smager bedst.

Desværre er der mange, der ikke har lært at tilberede måltider hjemmefra.

Det blev jeg første gang bevidst om, da jeg rejste til England efter gymnasiet, for at arbejde i køkkenet på kostskolen Cottesmore i West Sussex. Her var jeg vidne til, hvordan nogle af Englands mest velhavende mennesker lod deres børn spise dårlig, fed og sød mad, der kun måtte koste 25 kr. dagligt. Det kick-startede min professionelle interesse for mad. Siden har jeg udviklet mig til at blive en moderne kogekone med en akademisk uddannelse i rygsækken. Jeg er cand. mag. i Kulturformidling og Organisation og har skrevet speciale om “Fødevarer og storytelling.”

Du er altid velkommen til at sende en mail – post@anneheinze.dk